Rajoy descarta la cogestió aeroportuària per a Balears

El president espanyol fa una crida a “mimar” el turisme en la visita a Mallorca per despatxar amb el rei

El president del govern central, Mariano Rajoy, ha tancat de soca-rell, aquest dilluns, el debat sobre la cogestió aeroportuària a Balears, una reivindicació que, en els darrers mesos, havia liderat MÉS per Mallorca. “Escoltam tothom però el sistema serà el mateix a tot Espanya”, ha assegurat, en roda de premsa, al palau de Marivent. “El meu objectiu és que hi hagi més turisme, més feina i més recursos, no discutir sobre competències”, hi ha afegit.

Rajoy ha parlat, també, de les protestes d’Arran contra els efectes negatius del turisme massiu. “Hi estic radicalment en contra”, ha assegurat, i hi ha afegit que “no sé si cal que anem a rebre els turistes a l’aeroport amb un cartell que digui 'Welcome!' però el que no es pot fer és tractar el senyor turista a potades”. “No m’agraden els extremismes radicals, que, crec, proliferaran per poc temps”, ha conclòs.

El turisme ha estat un dels temes que Rajoy ha tractat amb Felip VI, segons ha explicat. “Les dades que està donant aquest sector són realment encoratjadores”, ha assegurat. A més, ha demanat “responsabilitat, sensatesa i sentit comú” amb aquesta indústria que cal “mimar' i cuidar”, segons ha afirmat.

"Confii que l'any vinent hi hagi un nou model de finançament"

Rajoy s'ha referit, també, a les negociacions per al nou model de finançament i, si bé ha admès que no és la primera ocasió que anuncia un nou model per a l'any vinent quan ve a Marivent, en aquesta ocasió confia que sigui la bona. "En la legislatura anterior, hi havia una situació econòmica que no ens permetia negociar un nou model, hi havia altres prioritats". Ara, però, una vegada que ja s'ha entregat el document de conclusions dels experts, "intentarem treballar per cercar un acord unànime", ha assegurat. Per aconseguir aquest objectiu, però, "cal que els que ens seim a negociar tinguem la voluntat d'arribar a un acord i no de llençar-nos les cadires pel cap", ha conclòs.

Rajoy també ha fet referència al nou Règim Especial per a les Illes ( REIB), tot destacant que ja han iniciat les converses. Rajoy ha destacat les reunions mantingudes amb "la consellera d'Hisenda", Catalina Cladera (a qui no ha citat); amb la delegada del govern, Maria Salom, i amb el president del PP, Biel Company, els quals sí ha mencionat explícitament. "Ens agradaria arribar a un acord representatiu", ha assegurat, i ha suggerit que el Govern haurà d'anar de la mà del PP en aquesta qüestió. 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF