Balears 15/03/2016

Com puc prevenir les pedres als ronyons?

El Laboratori d'investigació en litiasi renal de la UIB ha desenvolupat un dispositiu que permet mesurar el pH urinari des de casa

Ara Balears
2 min
Lit-Control pH Meter ha estat desenvolupat per la UIB

PalmaSaps que el 14% de la població balear ha patit litiasi renal (formació de pedres als ronyons o les vies urinàries)? Per prevenir i tractar aquesta patologia, el Laboratori d'investigació en litiasi renal de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha col·laborat amb el Grup de Transductors Químics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) per desenvolupar un sistema que permet l'autocontrol del pH urinari.

Controlar el pH de l'orina és clau per diagnosticar i tractar de manera correcta aquesta patologia en més del 80% dels casos. Els pacients afectats han de fer un seguiment regular d'aquests nivells de pH. Ara, "de manera ràpida, senzilla i eficaç", informa la UIB, el dispositiu Lit-Control pH Meter, que ja ha rebut un premi d'àmbit estatal, indica de manera precisa els nivells renals. Estudiar-ne els resultats al laboratori és més car, mentre que les tires reactives tenen un marge d'error massa gran.

Com saber si tenim pedres?

En un estudi anterior, els investigadors de la UIB ja varen determinar que els nivells de pH urinari inferiors a 5,5 afavoreixen la formació de cristalls d'àcid úric. Els nivells superiors a 6,2 presenten predisposició a formar cristalls de fosfat càlcic. En ambdós casos, la formació d'aquests cristalls pot induir a la creació de càlculs d'oxalat càlcic, que és el component majoritari del 80% dels càlculs renals (popularment conegut com a pedres).

Així funciona el dispositiu que ha desenvolupat la UIB:

Aquells pacients que se situen en nivells que oscil·len entre el 5,5 i el 6,2 es poden considerar en un estat preventiu. El laboratori de la UIB, a càrrec de Fèlix Grasses, ja va patentar una substància extreta del cacau que és el primer i únic inhibidor al món de la cristal·lització de l'àcid úric que evita la formació de pedres al ronyó.

stats