Balears 29/08/2017

El PP i ARCA celebren una nova sentència judicial contra l'esbucament de la Feixina

El jutge suspèn definitivament la licitació, per la via d'urgència, de les obres de demolició del monòlit però el contenciós continua obert

Jaume Vinyas
2 min
El torcebraç per l'esbucament de la Feixina s'està convertint en un culebrot judicial.

PalmaLa presidenta del PP de Palma, Marga Durán, ha valorat positivament la suspensió de l'esbucament, per la via d'urgència, del monument feixista de la Feixina. El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma va decidir ahir mantenir la suspensió de l'acord de la Junta de Govern de dia 24 de juliol pel qual s'ordenava la continuació de la tramitació de l'expedient per contractar les obres de demolició. Durán ha celebrat la decisió judicial argumentant que és “una mesura fonamental per evitar que es produeixi una situació de caràcter irreversible”.

L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) també ha celebrat, per la seva banda, que el jutge els hagi donat la raó. Un recurs seu ha estat el desencadenant de la suspensió de la licitació de les obres. “L'Ajuntament no ha pogut justificar la urgència de la demolició, ja que en les seves al·legacions només ha exposat arguments per desacreditar la idoneïtat d'ARCA per presentar el recurs”, destaca l'entitat en un comunicat.

L'Ajuntament al·legava, en el seu recurs, que els estatuts d'ARCA la defineixen com una entitat l'objectiu de la qual és protegir el patrimoni cultural dels centres antics de les Illes. La Feixina, en canvi, no es trobaria dins del nucli antic de Palma. El monòlit tampoc no figura en el llistat de Patrimoni Històric Espanyol i/o de les Illes; per tant, considera el Consistori, ARCA no disposa de legitimitat per recórrer contra l'acord de la Junta de Govern.

La interlocutòria

El jutge determina, en la interlocutòria, que “no existeixen motius d'interès públic que permetin tenir per estrictament necessària la demolició immediata de l'estructura”. En aquest sentit, subratlla que hi ha un procés contenciós obert i que, per tant, la demolició urgent del monòlit abans que es resolgui el litigi podria ocasionar “una despesa innecessària als comptes públics” perquè, en cas que hi hagués una sentència estimatòria –és a dir, que s'acceptassin finalment els arguments dels partidaris de mantenir el monument–, “al cost de la demolició s'hauria d'afegir el cost de la reconstrucció”.

Cort estudia presentar un recurs

L'Ajuntament de Palma ha expressat en un comunicat la decisió judicial "perquè no entra a valorar en profunditat el contingut de les al·legacions formulades pels serveis jurídics".

Ara, Cort estudia presentar un recurs d'apel·lació contra la interlocutòria dictada pel jutjat, en relació amb el manteniment de la mesura cautelar de suspensió de l'expedient de demolició.

stats