MOBILITAT

De la polèmica del caos a la normalitat: així funciona el nou pla de mobilitat de Palma

Sorpresa, indignació i tranquil·litat, a parts iguals, en el dia d'implantació de la restricció als vehicles del gir d'Antoni Maura des del passeig Marítim

L'olor de pintura recent –a les nou del matí els operaris ja senyalitzaven la zona– indica que alguna cosa ha canviat entre el passeig Marítim i el carrer Antoni Maura. Hi ha curiositat, entre alguns conductors; indignació, entre d'altres, i menys caos del que es podria esperar. Alarmisme, molt; incidents, pocs. Des d'aquest dimarts l'Ajuntament ha restringit la circulació a l'entrada del carrer Antoni Maura. Només busos, taxis, motos, mercaderies, bicicletes i ACIRE s'hi poden endinsar.

"Els estrangers que no se n'adonin s'hi ficaran, però seran una minoria". Aquest és el parer d'una policia local que comenta amb una veïna de la zona la nova normativa. La veïna no ho acaba de veure del tot clar, però, com altres ciutadans de la zona, es mostra prudent: "Ja veurem com funciona".

Dos policies donen indicacions des de primera hora del matí a conductors que encara no s'han assabentat de la restricció. Passa un bus de l'EMT, un de turístic, una furgoneta d'una empresa i algun cotxe resident. Se n'atura un altre, no pot passar. Marxa enrere. Petit col·lapse. Continua tot en ordre. I en aquesta línia ha anat transcorrent el matí, entre preguntes als policies locals –fins a les 11h, quan han abandonat posicions.

La càmera detecta les matrícules dels cotxes que entren a la zona, però no es començarà a multar fins a l'agost. El batle de Palma, José Hila, visita el gir per fer-hi una ullada. Hi dóna el vistiplau; no vol dir res, però es mostra satisfet amb la iniciativa. Foto i convenciment. Com un flaix, tot d'una se'n torna.

Mentrestant, alguns conductors van reduint la velocitat i es miren el gir amb cara de sorpresa. Continuen recte, han d'anar fins a l'avinguda de l'Argentina i circular per Jaume III. D'altres aprofiten que la policia ja ha partit per continuar circulant com havien fet fins aquest dimarts. La normalitat ha restringit l'alarmisme que els darrers dies s'havia generat.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF