Balears 20/01/2017

La plataforma 'no al TTIP Mallorca' se suma a la crida europea contra els tractats

En la recta final de les negociacions, les mobilitzacions reclamen als governs que hi votin en contra.

Anna Schnabel
2 min
Una desena de persones han desafiat el mal temps per dir no als tractats.

PalmaSi la pluja ha obligat a suspendre la 'bicifestació', no ha impedit que alguns dels membres de la plataforma 'NO al TTIP Mallorca' fessin acte de presència a plaça Major adherint-se a la crida europea contra els tractats. Aquesta trobada, celebrada aquest divendres al matí, s'emmarca dins les mobilitzacions convocades a més de vint ciutats europees per les plataformes que pretenen frenar l'aprovació del Tractat Econòmic i Comercial entre la Unió Europea i Canadà (CETA), que es troba en la seva fase final del procés de ratificació.

L'objectiu de les concentracions convocades en tot el territori europeu pel dia 21 de gener és, segons expliquen els assistents, "informar a la ciutadania i reclamar al Parlament Europeu i al Congrés dels Diputats de l'estat espanyol que votin en contra del tractat".

El CETA va estar a punt de quedar bloquejat en el Consell Europeu per la negativa del Parlament de la regió belga de Valònia a donar el vistiplau a la seva aprovació, explica la plataforma en un comunicat, però finalment les nombroses pressions internacionals van forçar als belgues a acceptar-lo.

El proper 24 de gener el CETA serà votat en la Comissió de Comerç Internacional (INTA) del Parlament Europeu i en la següent fase del procés, l'última abans de la seva aplicació provisional, l'acord serà votat en el ple del Parlament Europeu, durant els primers dies de febrer. En el cas de ser ratificat, àmplies seccions del tractat començarien a aplicar-se provisionalment i prèviament a la ratificació final per part dels diferents parlaments nacionals.

El CETA ha estat qüestionat per diversos sectors de la societat civil, tant de la Unió Europea com de Canadà, per posar en perill la protecció del medi ambient i el territori, la seguretat alimentària, la defensa de l'economia cultural i la cultura o la preservació dels drets laborals. En la Unió Europea, més de 3'5 milions de persones han signat una petició en contra del CETA i el seu tractat bessó, el TTIP, que negocien els Estats Units i la Unió Europea.

Encara que s'han anat afegint diversos annexos al CETA a posteriori en un intent de sumar suports, no modifiquen substancialment l'acord.

stats