Publicitat
Publicitat

L'apunt

El pensament col·lectiu dels indígenes davant els interessos privats

Desplaçament forçat

A Colòmbia hi ha 102 pobles indígenes amb 64 llengües pròpies. "A causa del conflicte armat d'extrema dreta i esquerra ens hem desplaçat i hem perdut identitat cultural, història i la nostra saviesa", afirma Deyanira Soscué, líder indígena colombiana. La jove de vint anys explica les dificultats per adaptar-se a les ciutats, allunyades del vincle amb la Mare Terra. Del desplaçament forçat també en culpa les multinacionals.

Pensament col·lectiu

Quan els indígenes volen aturar un projecte del govern o d'una multinacional, organitzen les Mingas, que el que fan és aconseguir aturar els carrers fins que els responsables accedeixen a negociar. "Nosaltres no pensam individualment, pensam com a col·lectiu. Si acceptàs el que em donen i vengués les terres, em podria morir rica, però el meu poble es morirà de fam en el futur", afirma amb convicció la líder indígena colombiana.

Caminar la paraula

Deyanira començà molt jove a conèixer la seva identitat i a fer-se preguntes. L'objectiu és poder reivindicar els seus drets i defensar la seva identitat. "Des de petits tots junts feim plans de vida; n'hi ha de curt termini, de 2 a 4 anys; mitjà, de 20 a 30, i llarg, de 500 anys. Generació rere generació feim caminar la paraula", explica la jove, que conclou: "El primer que ha de sortir és el capitalisme, nosaltres fa anys que treballam la nostra autonomia".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF