CRISI DE GOVERN
Balears 16/12/2017

Passar la nit en el racó de pensar

El PSIB critica que MÉS actuï en clau interna

C. Buades
2 min
Els equips que varen negociar ahir horabaixa. D’esquerra a dreta: Mercedes Garrido, Miquel Gallardo, Lluís Apesteguia, Iago Negueruela i Biel Frontera.

PalmaEl PSIB i MÉS es varen encomanar anit a una jornada de reflexió per decidir qui assumirà la Conselleria de Turisme i la Vicepresidència quan només hi ha un sol nom damunt la taula. Els socialistes podrien estar enviant els ecosobiranistes al ‘racó de pensar’ perquè reflexionin durant la nit sobre la crisi que ha generat el viatge de Barceló al Carib, sobre l’impacte en la imatge del Govern de l’anunci accelerat de la seva més que probable successora i sobre les crisis internes dins MÉS; també podrien estar fent-se els durs per donar una imatge de negociacions intenses perquè moltes veus dins el PSIB no veuen en Bel Busquets una bona candidata, però tothom sap que finalment no els quedarà més remei que acceptar-la.

Fonts properes a les negociacions advertien ahir que, amb aquesta crisi, “ens estam jugant el 2019” i, conscients que els necessiten per continuar governant, el PSIB vol que MÉS tingui un escarment després de diverses crisis a les seves conselleries: Bel Busquets volia passar del Parlament al Consolat i el seu partit va passar, sense ella, de l’executiva a la seu del PSIB.

Els socialistes se senten en una posició de força suficient com per imposar condicions al nomenament de Busquets i en el si de MÉS no han agradat alguns comentaris paternalistes que els deixaven com el germà petit que necessita ser tutelat.

Des del Consolat es critica que els eco i els sobiranistes (aquesta vegada per separat) pensin en clau partidista i amb els ulls fixats en les seves primàries, mentre que des de MÉS es retreu als socialistes l’intent de tutelar decisions que senten que els corresponen exclusivament a ells. Més enllà d’aquests embolics, i d’un Podem que demana protagonisme, ara mateix només hi ha un nom damunt la taula, no hi ha vets a la vista i allargar la decisió en el temps pot perjudicar la imatge del Govern però beneficiar tant els uns com els altres en clau partidista.

Diuen que les reunions estan sent cordials, que són “gairebé amics” i que totes les trobades es fan en un to “distès”, però els retrets són aquests dies constants i acarnissats. El PSIB creu que MÉS intenta desviar l’atenció de les seves crisis generant un fals conflicte per la successió de Barceló, i MÉS ha pres la decisió de mantenir fins al final el seu criteri. Per ells, les opcions són Busquets o Busquets. El PSIB pot vendre la imatge del càstig abans d’acceptar-la, agreujar la crisi o acabar el cap de setmana amb una consellera que no vol, però que no té marge per rebutjar.

stats