PRESSUPOSTOS

Podem posa noves condicions per aprovar el sostre de despesa

La formació dels cercles reclama aprofundir en el pla de rescat ciutadà

El Consell Ciutadà Autonòmic de Podem va aprovar dijous vespre imposar una sèrie de precondicions al Govern per poder aprovar el sostre de despesa. Les reivindicacions es posaran sobre la taula en la reunió que hi ha prevista dilluns amb l’equip negociador, que encapçala la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera. Dimarts, el Parlament haurà de votar la quantitat anunciada ahir: 3.840 milions d’euros. El suport de Podem a la xifra dependrà de l’acceptació d’algunes d’aquestes condicions.

D’aquestes, dues són irrenunciables, “ sine qua non ”, segons va dir la portaveu parlamentària, Laura Camargo: un pla de rescat ciutadà en matèria de pobresa farmacològica i un pla de rescat a l’educació. En aquest sentit, Podem vol un compromís ferm per eliminar tots els barracons de la comunitat d’aquí a finals de legislatura. Camargo no va voler especular què pot passar si els socis del Pacte no accepten aquestes dues condicions. “No sé com ho podrien justificar”, reflexionà.

Evitar més gols del PSIB

Podem posarà tres “precondicions” més sobre la taula aquest proper dilluns. D’una banda, la posada en marxa de l’oficina anticorrupció durant el primer trimestre de 2017, un compromís perquè el Govern no pugui aprovar cap modificació de crèdit sense passar abans pel Parlament. D’aquesta manera, la formació dels cercles vol evitar que li “colin un gol” com el de la Facultat de Medicina. Justament, la tercera precondició és el manteniment de l’oficina de seguiment de la facultat.

Camargo va insistir en la voluntat del partit de renegociar els Acords pel Canvi per “blindar-los”, però va admetre que caldrà esperar que passi la “incertesa”, especialment al PSOE, de la investidura de Rajoy.

La ubicació de l’oficina anticorrupció continua dividint el Pacte

Amb unes setmanes de retard sobre el que estava inicialment previst, el projecte de llei de l’oficina anticorrupció inicarà aquest dimecres el tràmit de ponència al Parlament. Algunes diferències entre els tres socis dels Acords pel Canvi han alterat, lleugerament, el calendari fixat en un principi. Tot i que moltes d’aquestes diferències s’ha aconseguit resoldre-les, encara hi ha un front obert: la ubicació de la que ha de ser una de les institucions emblemàtiques creades durant aquesta legislatura. Podem continua insistint que ha d’estar ubicada a l’edifici del Parlament. MÉS i PSIB prefereixen un lloc més discret, fora del focus del món polític.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF