ECONOMIA
Balears 23/02/2015

La matriculació d'embarcacions puja un 31% a Balears el 2014

El sector torna a viure un moment d'esperança després de set anys de caiguda, segons la patronal Anen

Jaume Perelló
3 min
El president de l'Associació estatal d'empreses nàutiques (Anen), Carlos Sanlorenzo

Palma4.290 embarcacions d'esbarjo es matricularen en tot l'estat espanyol durant el 2014 i aproximadament unes 650 a Balears, fet que suposa un increment del 31% respecte de les xifres de 2013, un any que havia estat especialment negatiu per a les Illes amb una caiguda del 17%.

El president de l'Associació estatal d'empreses nàutiques (Anen), Carlos Sanlorenzo, ha explicat a l'ARA Balears que “a tot l'Estat hem tingut registres positius, però es pot dir que Balears és de les comunitats amb millor comportament, ja que ha assolit un 15% de quota de mercat, pràcticament igualada amb Catalunya”. La recuperació d'aquest sector s'ha produït de manera molt brusca a les Illes, tenint en compte que el 2013 la pèrdua de matriculacions havia assolit el 17%. "Feia 7 anys que tant Balears com el conjunt de l'Estat havien acumulat dades negatives, i la veritat és que la situació era ja molt preocupant: o començàvem a remuntar o el sector hauria entrat en una situació de greu perill", afirma Sanlorenzo.

Vista del port nàutic de Palma

Un dels elements importants, però ni prop fer-hi l'únic, que expliquen la recuperació és l'exempció de l'impost de matriculació per a embarcacions d'esbarjo dedicades al lloguer nàutic, una fita aconseguida ja el 2013 i que "el 2014 s'ha notat especialment. És un mercat que torna a viure un bon moment, després d'una desfeta important", explica Sanlorenzo.

Però per la patronal encara hi ha molt per fer si es vol consolidar el creixement del sector nàutic, un dels que, segons alguns experts, té major potencial de generació de llocs de feina. "Necessitam encara que es facin algunes modificacions legals perquè les empreses importants de lloguer d'embarcacions vulguin treballar a les nostres costes. I això implica la reducció dels tipus impositius, que són dels més alts de la Mediterrània, i sobretot oferir garanties d'estabilitat. Aquestes empreses s'hi juguen molts doblers si mouen la flota als nostres ports i és important que ho tinguin clar”, assegura.

A diferència del boom de compravenda d'embarcacions, que va provocar que en un sol any es matriculassin fins a 14.000 barques d'esbarjo a tot l'Estat, ara el comprador "és una persona a qui agrada la mar. L'època de Hollywood, que és com anomenam aquells anys, ja no tornarà. Ara els que s'acosten a una embarcació saben el que volen, no són nou-rics”, afirma.

Finançament

Precisament per aquest motiu, el president de la patronal considera important que les entitats bancàries apostin més pel sector nàutic. "És fonamental. N'hi ha molt poques que ho fan, perquè desconeixen en part les interioritats del sector i també perquè algunes en varen sortir escaldades després de finançar gent que es comprava una barca com a caprici, fruit del boom, sense cap interès. Però això ara és història i el finançament permetria que el sector nàutic estatal i per descomptat el balear generin més ocupació", indica Sanlorenzo.

Balears té, a més d'unes costes molt atractives per a la navegació, un element important com són les grans empreses de manteniment, com Astilleros Mallorca o STP, que ofereixen a embarcacions de tota mida solució per als seus hibernatges. "Això és clau i a Balears ho tenim molt bé. Només ens cal una mica de suport institucional a l'hora de reduir la pressió fiscal i centenars de grans vaixells decidiran fer l'aturada tècnica a les Illes. És una indústria que pot créixer moltíssim, que demana personal especialitzat i que s'ha de tenir en compte", sentencia.

En opinió del president d'Anen, tot i els competidors a la Mediterrània "que tenen menor pressió fiscal i que aposten fort pel sector nàutic, tothom vol venir a navegar a les Illes. La costa privilegiada és un recurs de present i futur", en opinió de Carlos Sanlorenzo.

stats