Balears 22/03/2017

L'IEE critica que no s'hagi canviat el nom del passeig Vara de Rey pel de l'Alamera

L'entitat qualifica la decisió de l'Ajuntament de Vila de "trista" i "política"

Ara Balears / Efe
2 min
Ha de mantenir el nom oficial actual el passeig més cèntric d’Eivissa?

EivissaL'Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) ha qualificat aquest dimarts de "notícia trista" la decisió de l'Ajuntament de Vila de "rebutjar l'oficialitat del nom tradicional del passeig de l'Alamera" per substituir la denominació actual de Vara de Rey.

Vara de Rey continuarà dient-se Vara de Rey

L'entitat destaca en un comunicat que el fet de mantenir el nom de Vara de Rey és una decisió "política per la naturalesa de qui l'havia de prendre, però no havia de ser política pel que fa a la motivació i l'argumentació que l'havien de sustentar".

L'IEE explica que la dedicació del passeig a Joaquín Vara de Rey Rubio en el seu moment no va significar la desaparició del nom popular de l'Alamera i que "ambdós han conviscut de manera diglòssica". Assenyala que es tracta d'una convivència "artificiosa que només per ser-hi ja relega el nom popular a un segon pla, com si la denominació popular fos menys valuosa que l'oficial".

A més, afegeixen que aquesta decisió, la de "relegar el topònim tradicional a una situació d'inferioritat", tindrà repercussions, "també estudiades pels sociòlegs i els sociolingüistes, en el grau de valor que la gent atorga a la seva cultura pròpia".

L'Institut insisteix que la seva proposta inicial i el que ha defensat en tot moment són "criteris exclusivament toponímics", perquè cal tenir en cmmmmmma l'hora d'atribuir noms als llocs, i també en les vies públiques, "cal tenir en compte, primer, les denominacions històriques genuïnes, que cal preservar i conservar".

A més, recorda que la Llei de normalització lingüística estableix que els noms de les vies urbanes han de ser determinats pels ajuntaments corresponents, tenint en compte preferentment la toponímia tradicional i els elements culturals autòctons, amb l'assessorament de la Universitat de les Illes Balears (concretament a través del Gabinet d'Onomàstica de la Universitat de les Illes Balears). "Tot indica que la decisió municipal sobre l'Alamera ha obviat aquest fet i, per tant, està mancada de fonamentació acadèmica", indica l'entitat cultural.

stats