Balears 11/01/2018

Un 37% de l’energia que gasten els edificis agrícoles de les Pitiüses hauria de ser solar

Un estudi del Grup Leader demostra que es podrien instal·lar fins a 70 kWp d’energia solar fotovoltaica repartits en cinc centres col·laboradors amb només una inversió de 123.686 €

Armando Tur
2 min
Un instant de la presentació

EivissaAls edificis agrícoles i ramaders d’Eivissa i Formentera s’hi haurien d’instal·lar plaques solars amb capacitat per generar 70 kWp d’energia en cinc centres col·laboradors, cosa que suposaria una inversió de 123.686 € que significarien una reducció del consum elèctric convencional de 119.568 kWh anuals i un descens de les emissions de CO2 de 112,6 tones l'any. És el resultat de l’estudi que el Grup Leader d’Eivissa i Formentera ha presentat avui a la seu del Consell d’Eivissa i que demostra la viabilitat d’aquesta instal·lació, que es faria als escorxadors d’Eivissa i de Formentera i a les cooperatives agràries de Sant Antoni, Santa Eulària i Agroeivissa.

L’autoconsum instantani és d'un 89% (106.270 kWh anuals d’energia solar que es consumiran en el centre) i la resta serà injectada a la xarxa. Amb aquestes xifres, els centres cobriran una mitjana d'un 37% del seu consum elèctric amb energia solar.

“Hi ha un gran desconeixement respecte de l’energia solar, per això hem fet aquest estudi”, ha explicat l’autora de l’informe, Inés Alomar, i ha destacat la bona rebuda que ha tingut per part de les cooperatives agràries. El conseller de Medi ambient d’Eivissa, Miquel Vericad, ha lamentat que “encara que hi ha diferents ajudes i línies de subvencions, la realitat és que no es demanen”.

Vericad ha recordat que actualment hi havia ajudes per part de la Direcció General d'Energia del Govern Balear, i que les instal·lacions agràries i ramaderes que optin per les energies netes també poden optar a les ajudes del Pla de desenvolupament rural de la Unió Europa, que es gestionen a través de l'administració autonòmica. Pel que fa a l'escorxador d'Eivissa, el conseller Vericad ha confirmat que ja havia presentat el projecte a la convocatòria de l'any 2017 de la Direcció General d'Energia del Govern per afavorir la instal·lació de plaques fotovoltaiques als terrats dels edificis públics.

stats