Balears 15/05/2017

L'acumulació de posidònia obre el debat sobre la seva retirada

Mentre que el Partit Popular acusa el Consell d'inacció, des del GOB recorden que les platges menorquines són un reclam gràcies a les particularitats de la planta marina

Iván Martín
2 min
Son Saura és un dels arenals que acumula més posidònia.

MaóLa presència de posidònia a les platges del terme municipal de Ciutadella ha generat algunes queixes per part d'usuaris, residents i turistes, que demanden que s'avanci el termini per retirar el gruix de les restes que en queden a l'arena. Així, cales com Macarella, Macarelleta, Son Saura, es Talaier o Turqueta han acumulat importants quantitats d'aquesta planta marina, clau per preservar l'ecosistema. Sorprèn l'aparició a Macarella i Turqueta, ja que tradicionalment no han estat punts on s'hagi congregat posidònia.

En qualsevol cas, el debat s'ha traslladat a les institucions. El Partit Popular reclama a l'equip de govern del Consell Insular que actuï per retirar la posidònia de les platges. La portaveu del PP a la màxima institució de Menorca, Salomé Cabrera, explica que "creim que el Consell no afavoreix el turisme amb la imatge que traslladam a l'exterior. Hi ha visitants que paguen molts doblers per fer uns dies a la nostra illa. Les platges són els principals reclams i no ens podem permetre el luxe de tenir munts de posidònia amuntegats i que desprenen mala olor. També demandam la immediata retirada d'aquesta planta marina del davant de restaurants. Si no volen turisme, que ho diguin clarament". D'altra banda, Cabrera és partidària de recollir la posidònia "a principis de maig, una vegada que s'inicia la temporada. No podem jugar amb el principal ingrés econòmic de moltes famílies".

Cal remarcar que la retirada de posidònia a les platges verges de Menorca acostuma a produir-se a principis de juny i fins a mitjan setembre. Mentrestant, Tòfol Mascaró, coordinador del GOB Menorca, defensa que "el 80% dels granets de sorra de la platja hi és gràcies a la posidònia, una planta sense les qualitats de la qual no tindríem les platges meravelloses de què gaudim". A més a més, Mascaró diu que, "quan la posidònia es concentra damunt l'arena, ajuda a no perdre-la amb els corrents. És necessària per mantenir un ecosistema natural i mentre que a les platges urbanes es retira més sovint, a les verges és la naturalesa la que gestiona aquest recurs".

Tot i que el debat s'ha centrat en la posidònia, també s'ha detectat en aquests arenals, així com en determinats trams del Camí de Cavalls, acumulació de fems. Una altra queixa és pels excrements de cavall que dificulten el recorregut per a aquelles famílies amb nins que volen accedir a una platja verge d'aquesta zona. Les excursions amb aquests animals van en augment. El pròxim cap de setmana es durà a terme una prova atlètica que reunirà 1.200 corredors. Algunes empreses dediquen una part dels seus ingressos a la preservació i la millora del Camí de Cavalls.

stats