Balears 26/10/2017

El jutge Castro dedica un premi a les institucions de l'Estat que el van "atacar" durant el cas Nóos

El magistrat, que es jubila aquest desembre, ha estat designat 'fill predilecte' de Còrdova

Anna Schnabel
2 min
El titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma, José Castro, arribant als Jutjats de l’Avinguda d’Alemanya.

PalmaEl jutge Castro, que aquest dimecres ha estat nomenat 'fill predilecte' de Còrdova –la seva terra natal–, ha volgut dedicar el guardó a les institucions de l'Estat que, amb paraules seves, van "atacar-lo" de manera "visceral" "utilitzant en ocasions recursos legals" i "en altres casos potser no tan legals" durant la instrucció del cas Nóos, la causa més mediàtica de la història recent d'Espanya i que va asseure membres de la monarquia al banc dels acusats.

El magistrat d'aquest cas, que ha encapçalat durant anys el Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma i que es jubila aquest desembre, ha atribuït el guardó que li ha entregat l'Ajuntament de Còrdova a la "desaforada bel·licositat" d'aquells que l'han atacat. Per aquest motiu, en el seu discurs, recollit íntegrament per la SER, considera que aquells que li han atorgat el premi han demostrat tenir "valor, coratge i gallardia". El jutge ha afirmat que ha "sobreviscut a tant desori sense perdre les bones maneres", si bé ha reconegut que de vegades no li ha resultat fàcil.

Entre les rialles i els aplaudiments dels assistents, Castro ha recordat que "les explicacions" dels investigats en el cas Nóos "no van convèncer ningú", motiu pel qual "va haver de fer possible que acusacions públiques, particulars i populars exercissin el seu paper".

Arran d'aquest fet, Castro ha assegurat que va patir un "visceral atac de persones i altes institucions de l'Estat" que, "utilitzant en algunes ocasions recursos legals, però estrenats per a l'ocasió, i en altres casos recursos potser no tant legals, carregaren contra un acte d'absoluta normalitat processal per acabar pretenent que a una persona determinada se li aplicassin els beneficis d'una doctrina que ja s'havia aplicat a un conegut banquer d'aquest país", ha asseverat.

Finalment, Castro ha assegurat que si ha arribat fins aquí és per un encadenament d'actes judicials en els quals s'ha "limitat a complir" la seva "obligació", ja que en la mesura que un jutge d'instrucció adverteix indicis de criminalitat contra qualsevol persona, "sigui qui sigui, allò correcte és convocar-la perquè faciliti les explicacions corresponents", ha conclòs.

stats