Balears 08/05/2014

Jaume Asens: “Bauzá i Camps podrien acabar la legislatura imputats”

L'advocat representa FAPMA i COAPA en la querella contra Bauzá, Camps i Estarellas

Mercè Pinya
2 min

Com es planteja la possibilitat de presentar una querella contra Bauzá, Camps i Estarellas?

Neix davant la impotència de veure que quan els tribunals donen la raó a la comunitat educativa, el Govern cerca una via subterfugi per burlar el control judicial i després es veu que no hi ha opció per a la via contenciosa. Aprovar un decret llei hores després d’una resolució judicial és una manera il·legítima i barroera de fer les coses. Des de FAPMA contactaren amb mi per veure si hi havia opcions d’encetar la via penal. Fa mesos que hi treballam.

Com argumentau que s’ha comès desobediència?

És un cas clar de desobediència a una ordre judicial. El poder executiu no ha volgut acatar una decisió del poder judicial. Però la mecànica jurídica és bastant perversa i com que el decret llei anul·là el decret que estava recorregut, es perd el contingut del recurs. La resolució del TSJIB recull el sentiment d’estafa. El tribunal diu que “el Govern tenia preparat el decret llei per desplegar-lo tot d’una”. Fou una arbitrarietat disfressada de legalitat.

Com us defensau dels que diuen que és una denúncia “política”, per fer desgast i oposició?

És evident que la querella té un interès polític, però si per polític entens que no té base jurídica, en el mal sentit de la paraula, és erroni. No deim res que sigui fals.

El principi jurídic que el legislador no prevarica es veu pervertit per l’abús del decret llei?

El decret llei té en si mateix una càrrega d’il·legitimitat, és una figura híbrida i una mica monstruosa que permet la interferència del poder executiu i legislatiu. És una manera de fer política d’escasses credencials democràtiques, sobretot quan serveix per cometre il·legalitats d’aquest tipus, siguin o no delictives, que això ja ho decidirà el jutge.

Quines expectatives teniu?

Es podrà discutir o no si el que nosaltres deim encaixa o no en els tipus penals, però la il·legitimitat i irregularitat del que succeí està molt clara i fins i tot el tribunal mateix ho digué. Si finalment això no prospera, es donarà un missatge d’impunitat greu, perquè es dirà que no hi ha cap via jurisdiccional que permeti resoldre això. Serà una interferència del poder executiu sobre el poder judicial molt greu.

Podríem trobar-nos amb un president del Govern imputat?

Sí, podríem acabar la legislatura amb el president Bauzá i la consellera d’Educació imputats. Si el jutge admet a tràmit la querella, la propera passa serà citar-los com a imputats, però sabem que s’ho miraran molt per ser qui són els querellats. Un jutge ho ha de veure claríssim per imputar un president del Govern. El jutge Castro va utilitzar 300 pàgines per imputar la infanta, malgrat que una resolució d’imputació en té una o dues...

stats