Balears 10/05/2016

Podem intenta apropar-se a MÉS però es nega a cedir el tercer diputat

Els ecosobiranistes, decebuts amb la darrera oferta que els garantiria un diputat durant mitja legislatura

Jaume Vinyas
2 min
El líder de Podem, Alberto Jarabo, ha conversat acaloradament amb Fina Santiago i Antoni Reus, de l'equip negociador de MES

PalmaPodem ha fet una passa endavant per cercar l'acord amb MÉS de cara a les pròximes eleccions generals, però podria ser insuficient i arribar tard. La formació dels cercles ha ofert als ecosobiranistes cedir-los un escó de diputat durant dos anys si, finalment, la confluència només obtingués tres escons el 26-J. Podem continua convençut que obtenir 4 diputats és possible i, per això, es nega a cedir el tercer lloc a les llistes tal com pretén MÉS. En cas que no s'assolís l'objectiu, MÉS podria tenir un diputat durant mitja legislatura, "una cosa que mai han obtingut", segons ha destacat el líder de la formació a Balears, Alberto Jarabo.

Jarabo ha subratllat que "és la darrera oferta" i ha destacat que "ahir es van trencar les negociacions i avui les hem tornades a obrir per intentar desbloquejar la situació". En aquest sentit, confia que l'Assemblea de MÉS, que ha de tenir lloc aquest dimecres a les 19 h, doni el vistiplau a una proposta que consideren "raonable", si bé ja ha avançat que, "en principi", els dirigents de MÉS ja l'han rebutjada.

Converses entre Jarabo de Podem i  Santiago i Reus de MÉS, aquest dimarts, a les portes del Parlament

La coportaveu de MÉS, Bel Busquets, ha acusat Podem d'aplicar "una lògica aclaparadora que lluita contra la visibilitat de MÉS. En aquest sentit, ha revelat que MÉS acceptaria la proposta de compartir el diputat sempre que MÉS anàs en tercer lloc i ocupàs l'escó durant els primers dos anys de legislatura. "Ens han donat un no rotund", ha lamentat. La dirigent ecosobiranista ha assegurat que "si MÉS creia en aquesta coalició era perquè fos il·lusionant". Busquets ha rebatut els arguments de Jarabo i ha assegurat que a Podem li "convé molt" la presència de MÉS per arrabassar un diputat al seu contrincant directe: el PSOE. "No hi ha manera", ha lamentat. "Podem està enrocat des del primer dia en el quart diputat", ha afegit, i ha subratllat que l'Assemblea del partit ja va rebutjar, dissabte passat, la possibilitat d'anar en quart lloc a les llistes.

La també secretària general del PSM ha contrastat l'actitud de Podem amb la del seu partit quan va confluir amb IniciativaVerds. "MÉS es va confirmar des de la generositat. Mai un partit com el PSM, que tenia més força numèrica, no va voler imposar la seva lògica", ha afirmat.

"Només amb el Senat no jugam", ha dit, però ha afegit que "si Podem trencàs les negociacions" els ecosobiranistes intentarien formar una altra "gran confluència de partits d'esquerra" per anar al Senat. MÉS durà la proposta de Podem a l'assemblea d'aquest dimecres. "Si torna a sortir no, estam estudiant altres confluències", ha dit citant la proposta de candidatura illenca i popular que s'ha publicat els darrers dies.

stats