CAS POLICIA LOCAL
Balears 25/11/2017

La instrucció del cas Cursach, qüestionada

La testimoni clau es retracta i deixa enlaire bona part de la investigació

A.schnabel
5 min
Subirán i Penalva dirigeixen la instrucció d’un entramat corrupte presumptament liderat per Tolo Cursach i amb tentacles a la policia i a l’administració.

PalmaEl jutge Manuel Penalva i el fiscal d’Anticorrupció Miguel Ángel Subirán, que encapçalen la investigació del cas Cursach, assistien ahir al Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma amb cares més llargues del que és habitual, després que el diari Última Hora avançàs que els advocats Coco Campaner i José Ignacio Herrero havien presentat una nova querella contra ells per una instrucció que consideren irregular. L’escrit sosté, a més, que la testimoni clau del cas ara es retractava del relat que havia repetit una vegada i una altra en el passat, i acusava Penalva i Subirán d'haver forçat les seves declaracions.

Malgrat tot, fonts judicials van assegurar a l’ARA Balears que els investigadors disposen de material suficient per desmentir les acusacions de la testimoni, a qui han donat sempre gran credibilitat. No obstant, la notícia no ha estat ben rebuda. Va ser precisament la versió d’aquesta dona la que situà amb claredat el diputat autonòmic Álvaro Gijón i l’exconseller d’Interior José María Rodríguez en festes pagades per l’empresari Tolo Cursach, a canvi d’un tracte de favor en els seus negocis d’oci nocturn. Ara, tot sembla haver quedat en entredit.

Missatges al descobert

L’esmentada querella adjunta també una sèrie de missatges que suposadament intercanviaren Penalva i Subirán amb la testimoni. En un d’aquests missatges, dels quals s’infereix una relació de confiança entre els interlocutors, Penalva hauria dit a la testimoni que “nosaltres ens creim allò de l’agenda, però em fa por que aquests fills de puta aconsegueixin sembrar els dubtes sobre la seva autenticitat”. Penalva parlava del dietari que aportà la testimoni en el qual es trobaven registrades les suposades visites de Gijón i Rodríguez a un prostíbul de Palma, regentat per una tal Alícia i ella mateixa. Segons la seva versió, aquestes visites haurien tingut lloc entre el 2014 i el 2016.

Aquest va ser el relat que protagonitzava les seves nombroses declaracions, fins aquesta setmana, quan la testimoni hauria confessat que “estava coaccionada pel jutge i el fiscal” i que hauria rebut indicacions de la policia per lligar la narració. Una narració que els advocats han repetit, des de fa alguns mesos, que és absolutament falsa.

En el mateix missatge, el jutge també assegura que “quan vulguis i puguis, a veure com lligam caps perquè no quedis com una mentidera [...] però Alicia, la teva sòcia, va morir el 2012”. Els missatges intercanviats entre Penalva i la testimoni revelarien, d’aquesta manera, sempre segons els advocats que firmen la querella, que el jutge era conscient de la falsedat d’aquesta prova, però no hi hauria actuat en conseqüència. No obstant, fonts jurídiques consultades alienes al cas no veuen indicis que Penalva i Subiràn estiguessin manipulant una declaració, sinó preparant-la perquè en sortís un relat correcte i coherent.

Els interrogants

Les preguntes s’acumulen sobre la taula. Fonts policials han assegurat a aquest diari que els missatges filtrats no han de comportar conseqüències per als investigadors, pel fet de tractar-se d’una conversa privada en la qual es limitaven a animar la testimoni. Les mateixes fonts sostenen, de fet, que és ella mateixa qui hauria pogut cometre un delicte per haver fet falses acusacions.

De tota manera, en primer lloc caldrà valorar i revisar les conseqüències penals que han comportat les nombroses declaracions de la testimoni que ara es retracta. Cal recordar que Pedro Rosselló, el nebot de Cursach, va ser condemnat fonamentalment per la versió d’aquesta dona.

Pel que fa als missatges intercanviats, altres fonts jurídiques consultades, però, indicaren que podrien arribar a comportar l’obertura d’un expedient disciplinari contra Penalva i Subirán, en cas que se’n demostri la veracitat. Cal tenir en compte que el jutge és l’actor responsable de garantir la igualtat d’armes entre l’acusació i la defensa. D’aquesta manera, la Justícia podria decidir apartar-los de la causa i substituir-los per un altre jutge i un altre fiscal, que haurien de reprendre el fil de les perquisicions i revisar, probablement, tota la instrucció. Així mateix, el jutge podria ser acusat de prevaricació si es demostra que ha omès deliberadament la falsedat del dietari com a prova.

Per quins motius s’ha retractat la testimoni clau del cas, aquella que ha aportat més detalls a una causa de gran complexitat i que ha fonamentat bona part de les perquisicions? Gijón i Rodríguez varen assegurar sempre que, malgrat que la dona podia posseir informació verídica, les acusacions que havia fet contra ells eren absolutament falses.

La testimoni, comprada?

Mentrestant, altres testimonis de la causa consideren que la testimoni hauria estat ‘comprada’ pels homes de Cursach, propietari dels locals d’oci nocturn més famosos de Palma i Calvià, amb la finalitat que es retractàs de tot el que havia dit fins ara. Ahir mateix, aquest diari va contactar amb la testimoni però, al contrari del que ha succeït sempre, no en va obtenir cap resposta.

Despús-ahir horabaixa, Campaner i Herrero varen presentar aquesta nova querella davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) contra Penalva i Subirán. Els lletrats hi expliquen que la testimoni s’hauria posat en contacte amb Campaner “de manera absolutament voluntària” per “narrar les veritables circumstàncies” en les quals s’ha fet una instrucció basada en bona part en testimonis. La finalitat asseguren que hauria estat “no pas cercar la veritat material, sinó construir un procediment que suportàs un posterior judici ben construït i que pogués donar lloc a una condemna”.

També hauria aportat diverses gravacions de veu amb “comentaris, asseveracions i preguntes que es fan per construir una acta de declaració en les quals la testimoni, amb absoluta naturalitat, pregunta què ha de respondre, què ha de dir davant determinades preguntes i fins i tot reconeix haver-ne donat dades falses”.

La querella

Segons la querella, la dona també hauria sentit el fiscal, l’instructor i els agents del grup de blanqueig parlant de “com havien manipulat l’escopeta que varen trobar a la casa de Cursach, amb la intenció que no pogués identificar-se’n l’origen”. Aquests fets, precisament, són els que configuren la primera peça del cas que arribarà a judici, si la instrucció no és anul·lada. L’escrit, així mateix, sol·licita la declaració immediata de la testimoni, l’immediat alliberament dels presos en aquesta causa, i la inhabilitació i la detenció dels investigadors implicats en les presumptes irregularitats narrades.

Unes altres fonts jurídiques consultades han remarcat a l'ARA Balears que els dos lletrats podrien estar intentant ofegar la causa servint-se de mecanismes legals.

Aquest dilluns, 27 de novembre, Cursach i el seu número dos, Tolo Sbert, seran excarcerats per declarar davant el Jutjat d’Instrucció número 12, a partir de les 9.30 hores, en el marc de les darreres perquisicions que han implicat funcionaris i polítics de la Conselleria de Turisme. Mitja hora més tard, Campaner ha convocat una manifestació davant el Jutjat per demanar la inhabilitació i la detenció de Penalva i Subirán per “haver inventat i manipulat proves” i “enviar a la presó gent innocent”.

stats