Balears 30/08/2015

Armengol i els presidents insulars comencen a negociar la modificació de la Llei de consells

En la conferència de presidents d'aquest dilluns analitzaran aquest assumpte, el traspàs i la dotació de competències i el pagament dels 169 milions de deute

A. Cortès
2 min
Moment de la reunió entre Armengol i Vicent Torres.

PalmaLa presidenta del Govern i els quatre presidents insulars analitzaran la modificació de la Llei de consells aprovada l'any 2000, amb el primer Pacte de Progrés. Des de l'Executiu autonòmic es té la voluntat de fer un "replantejament profund" de l'actual norma, que ja té 15 anys i que es redactà prèviament a la modificació de l'Estatut d'Autonomia i, per tant, de la creació del Consell Insular de Formentera.

Francina Armengol encapçalarà aquest dilluns la conferència de presidents, que tindrà lloc al Consolat de la Mar i on assistiran els presidents de cada una de les quatre illes: Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca; Maite Salord, presidenta del Consell de Menorca; Vicent Torres, president del Consell d’Eivissa, i Jaume Ferrer, president del Consell de Formentera. Els quatre estudiaran els canvis que s'han d'introduir en la norma que estableix la relació de les institucions insulars amb l'Executiu autonòmic i que defineix les competències de cada administració.

Precisament, un dels temes cabdals d'aquesta reunió serà establir un calendari de traspàs de competències per corregir les desigualtats provocades per no transferir-les de manera coordinada entre les diferents illes. Un dels exemples és la transferència de la competència de turisme. El Govern aprovà iniciar-ne el traspàs a final de la legislatura passada, però només Eivissa l'acceptà, mentre que Mallorca, Menorca i Formentera la rebutjaren argumentant que no venia ben dotada econòmicament. Així, a més del ritme al qual s'hauran d'anar transferint, la conferència de presidents abordarà la dotació necessària perquè el traspàs sigui efectiu.

No obstant això, el que el Govern no preveu és la modificació de la Llei de finançament dels consells. Aquesta norma fou acordada al 2013 per l'Executiu de Bauzá i pels quatre consells, aleshores tres en mans del PP i un, Formentera, en mans de Gent per Formentera, i aprovat al Parlament únicament amb el suport dels populars. El seu objectiu era millorar el finançament de les institucions insulars i donar-los més autonomia a l'hora que redactassin els seus pressuposts. Tot i les crítiques dels partits que ara governen, la norma no es canviarà de moment, encara que tanmateix el compromís és la seva revisió cada quatre anys.

Pagament dels 169 milions de deute als consells

Finalment, un dels punts que s'abordarà en la conferència de presidents és el pagament del deute que manté el Govern amb els consells i que ascendeix a 169 milions d'euros. Aquesta quantitat es deu principalment al Consell de Mallorca, al qual corresponen fins a 125 milions en bestretes pendents, tot i que el Govern de Bauzá es va comprometre a acabar la legislatura havent liquidat aquest deute amb el Consell de Mallorca. L'actual presidenta del Govern, Francina Armengol, ja va acordar amb el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, establir en la trobada d'aquest dilluns un calendari de pagament d'aquests compromisos.

stats