Balears 24/02/2015

El Govern justifica la cessió d’un local a l’Acadèmi de sa Llengo Baléà

Diu que no ho fa per afinitat sinó perquè ho demanà abans que altres, però el PSIB li retreu que el seu “anticatalanisme” el duu a “fer el ridícul”

Quim Torres
2 min
Sansaloni diu que intenta  que la Creu Roja no tanqui

PalmaEl Govern ha justificat aquest dimarts la cessió d’un local del casal Ernest Lluch de Palma a l’Acadèmi de sa Llengo Baléà, una entitat que defensa que la llengua pròpia que es parla a les Illes Balears no té res a veure amb el català. Ho ha justificat el conseller de Salut, Martí Sansaloni, de qui depèn aquest casal, i ha al·legat que s’està complint una ordre aprovada l’any passat que regula el funcionament d’aquests espais públics per a entitats i que estableix la seva cessió en funció del registre d’entrada de les sol·licituds de locals que fan les entitats que compleixin uns requisits.

Sansaloni ha recalcat que aquesta ordre del juny de 2014 estableix un criteri clar per a l’ús dels espais i despatxos públics i estableix que, sempre que hi hagi espais buits, hi tindran accés les entitats que ho demanin per registre d’entrada sempre que compleixin uns requisits mínims. Ha advertit que l’Acadèmi compleix aquests requisits i, per això, ha accedit a un local. I ha apuntat que ara mateix hi ha quatre entitats en llista d’espera per accedir a un espai. El conseller ha negat que hi hagués cap component ideològic que justificàs la cessió del local, ha defensat que hi ha “igualtat i pluralitat d’accés” i ha acusat els socialistes de criticar la cessió d’un local a aquesta entitat perquè, segons ell, només deixarien espais públics a qui pensàs com ells. “Si governàs només donaria accés a gent amb la qual estigués d’acord”, ha etzibat al diputat socialista Cosme Bonet.

El socialista ha denunciat que s’hagi donat un local a una entitat capaç de dir que només per “mala fe” o per “incultura superlativa” es pot defensar que el català i el “balear” és el mateix. I al mateix temps, hi hagi associacions que fa anys que defensen els drets dels homosexuals o que lluiten contra el VIH i no tinguin un espai. Ha considerat una excusa que justifiqui la cessió del local pel registre d’entrada, ha demanat al Govern si comparteix els postulats de l’Acadèmi o només ho fa perquè l’exconseller Carlos Delgado és a la seva junta. I ha acabat acusant l’Executiu de José Ramón Bauzá de defensar un “furibund anticatalanisme que el duu a fer el ridícul”.

stats