Balears 26/04/2017

El GOB alerta el Govern que pot cometre “frau de llei” si manté l'aparcament del Trenc

L'esmena que rectifica una part de l'avantprojecte aprovat pel Consell de Govern incompliria la Llei estatal d'avaluació ambiental, segons els ecologistes

Ara Balears
3 min
Imatge aèria de la zona on s'ublica l'aparcament de Na Tirapel, a Es Trenc.

PalmaEl torcebraç entre el GOB i el Govern pels aparcaments del futur Parc Natural del Trenc continua. Els ecologistes han alertat, aquest dimecres, a través d'un comunicat, que el Govern podria incórrer en “frau de llei” si manté l'esmena, presentada per MÉS i el PSIB, que proposa mantenir, amb una important reducció de places i obligacions de recuperació de l'espai per al propietari, l'anomenat 'aparcament de na Tirapel'.

Els ecologistes argumenten que l'article 8 de la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental (llei estatal amb caràcter de bàsica) determina que una llei singular que aprovi un determinat projecte no necessita avaluació ambiental, perquè “aquests projectes han de contenir les dades necessàries per a l'avaluació de les repercussions del projecte sobre el medi ambient”.

En aquest sentit, recorden que l’expedient que va donar lloc a l’acord del Consell de Govern de dia 13 de gener, que aprovà l’avantprojecte de llei, conté diversos informes que justifiquen la supressió del polèmic aparcament. Entre aquests, el GOB cita un informe de la Secretaria General Tècnica de la Conselleria que en resposta a les al·legacions dels propietaris dels aparcaments assenyala que “els aparcaments proposats a l’avantprojecte de llei sotmès a segon termini d’informació pública es varen destriar en funció de la idoneïtat per a l’accessibilitat, la disminució de fluxos de circulació dins l’àmbit i a criteris relacionats amb l’existència d’hàbitats prioritaris”. Aquest informe, hi afegeixen, acaba concloent que “seria necessari restablir les condicions naturals prèvies a les circumstàncies pertorbadores existents” en aquesta zona.

La declaració del Parc Natural del Trenc és un dels projectes emblemàtics dels Acords pel Canvi.

Les objeccions al manteniment de l'aparcament no finalitzen aquí. “L’explotació d’aquest àmbit com a aparcament implica una discontinuïtat significativa d’un hàbitat prioritari que cal recuperar; així mateix la seva ubicació genera uns fluxos circulatoris i de vianants que provoca una afectació dels hàbitats propers, cosa que assenyala l’informe tècnic sobre la localització de zones degradades”, subratllen els ecologistes.

El GOB conclou, per tant, que “l’esmena plantejada per MÉS i el PSOE contradiu clarament les indicacions dels informes que sustentaren l’acord del Consell de Govern”. “Davant això –hi afegeixen–, consideram que, si ara en la tramitació parlamentària s'alteren, via esmenes, les determinacions i les conseqüències del projecte de llei, aquesta no estaria emparada per l’article 8 de la llei 21/2013 i per tant haurien d'avaluar-se prèviament les seves repercussions ambientals”. “Prescindir d’aquest requisit –adverteixen– aboca el projecte a la comissió d’un frau de llei i, per tant, a la seva inconstitucionalitat”.

La ubicació dels aparcaments dins el futur Parc Natural és l'aspecte que està generant més polèmica dins del projecte.

En aquest sentit, els ecologistes consideren “escandalosa” la “reculada” dels dos partits que integren el Govern, “a més d'altament inconvenient per a la conservació del nou espai protegit”. “Pensam que l’estalvi econòmic de no fer front a l’expropiació dels terrenys no compensa la càrrega que suposarà per al nou parc natural haver de mantenir una instal·lació altament impactant a una de les zones més sensibles”, conclouen en el comunicat.

stats