Comença la tramitació per declarar es Trenc-Salobrar Parc Natural

El GOB felicita el Govern i es compromet a analitzar l'avantprojecte detalladament, a fi de fer arribar les esmenes que consideri necessàries

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha iniciat la tramitació de l'avantprojecte de llei per declarar Parc Natural es Trenc-Salobrar de Campos, un dels sistemes litorals de més valor ecològic de la costa mediterrània que donarà continuïtat al parc marí de Cabrera.

Les característiques biogeogràfiques d'aquesta zona del sud de Mallorca la converteixen en "un dels espais naturals més emblemàtics de les Balears en riquesa ecològica, natural i paisatgística", segons recull l'exposició de motius de l'avantprojecte de llei posat a exposició pública.

El conseller Vicenç Vidal ha assegurat que avui és " un dia històric", en el qual es fa justícia amb un dels espais més emblemàtics de les Balears, i ha afegit que constitueix per ell "un orgull" poder anunciar que es Trenc-Salobrar de Campos serà un Parc Natural.

L'àmbit de protecció del parc serà de 2.225 hectàrees marines i 1.448 terrestres, on es preservaran els valors naturals i es restauraran les zones degradades.

Convertir aquesta zona en Parc Natural és una resposta a les amenaces sobre l'estat de conservació de l'espai per l'increment i la diversificació d'activitats que s'ha registrat en els darrers anys, la pressió exercida sobre els hàbitats, i la pertorbació i la deterioració dels paràmetres ambientals.

Vidal ha recordat que fa "dècades" que la societat en demana la protecció, parcialment coberta amb la declaració com a Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) el 1984, encara que "durant 25 anys la pressió humana i la degradació han afectat es Trenc", que requereix "fer un pas més, dignificant-lo i protegint-lo com es mereix". Els usos permesos els determinaran el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) i el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG).

La directora general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Caterina Amengual, ha assegurat que la regulació serà sobre l'afluència massiva d'usuaris, els accessos incontrolats, la neteja inadequada de la platja i la falta de gestió integral dels espais, condicionants que han fet retrocedir la línia de costa fins a 20 metres entre el 1997 i el 2002.

Amb la declaració de Parc Natural "es reduirà la pressió sobre els hàbitats i el risc d'incendi i es garantirà la seguretat dels usuaris". "Es preveuen quatre accessos i tres zones d'aparcament amb un total de 1.500 places, calculades d'acord amb la capacitat de càrrega de la platja", ha afirmat.

El GOB es compromet a fer arribar les esmenes que consideri necessàries

El grup ecologista GOB ha felicitat el Govern per l'avantprojecte de llei per declarar Parc Natural es Trenc-Salobrar de Campos.

La Llei 1/1991 d'espais naturals ja va establir entre les seves disposicions que l'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) del Trenc-Salobrar de Campos havia de ser dotada d'una figura de protecció i conservació, ha recordat l'entitat ecologista en un comunicat.

"Han hagut de passar 25 anys perquè es tramiti la norma legal que convertirà aquest excepcional espai en un Parc Natural", assenyala la nota, que recorda que anteriorment s'hi havien fet passes, com l'inici de la tramitació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la zona, una mesura que finalment no es va materialitzar.

El GOB ha valorat la iniciativa perquè "establirà l'àmbit de protecció i ordenarà alguns usos", pendents del que pugui determinar amb més detall el futur PORN, que s'haurà d'acabar en el termini d'un any des de l'aprovació de la llei. L'entitat s'ha compromès a analitzar l'avantprojecte detalladament, a fi de fer arribar les esmenes que consideri necessàries.

"Animam el Govern a impulsar la ràpida aprovació de la norma per part del Parlament i a dotar aviat el parc amb els imprescindibles instruments i mitjans de gestió, com són els documents de planificació i els recursos humans i materials necessaris", conclou la nota.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF