SANITAT
Balears 21/02/2017

Una gestió marcada per conflictes sense resoldre a Son Espases

Els sindicats reclamaven la dimissió de María Dolores Acón des de fa temps

Montse Terrasa
3 min
Acón i Martorell.

PalmaLa gestió de María Dolores Acón al capdavant dels hospitals Son Espases, General, Psiquiàtric, Verge de la Salut i l'ambulatori del Carme es recordarà pels nombrosos conflictes i les denúncies sindicals sobre les condicions en les quals fan feina els treballadors sanitaris.

CCOO, sindicat que n'havia demanat la dimissió unes quantes vegades, ha rebut amb satisfacció la renúncia, encara que també creu necessària la destitució de la directora mèdica, Yolanda Montenegro, i del director d'Infermeria, Luis Mariano López.

Els conflictes acumulats

La falta de places de l'aparcament de Son Espases, amb enfrontaments entre treballadors i concessionària, la falta d'higiene a la cuina i l'estrès laboral entre els treballadors (que va unir tots els sindicats en una denúncia conjunta); l'ascensor avariat durant mesos al General i que obligava a traslladar pacients i cadàvers per una terrassa, el mal estat d'aquest edifici i del Psiquiàtric; la saturació de les urgències de l'hospital de referència... són alguns dels assumptes que taquen la tasca d'Acón.

Un cadàver és passejat a la intempèrie per dos infermers

"Ja ho estudiarem" era la resposta de la gerent a les queixes que se li plantejaven, indica el delegat de prevenció de CCOO a Son Espases, Francisco Moreno. A partir d'ara, comenta el sindicalista, es veurà si la falta d'implicació per resoldre els problemes dels hospitals era només d'Acón o del Servei de Salut i de la Conselleria.

Aquest sindicat està a l'espera de veure qui ocuparà el seu lloc i, adverteix, no li donaran els 100 dies de cortesia, perquè volen millores immediates, sobretot per als pacients de l'Hospital Psiquiàtric.

Reforma del General i pla d'infraestructures

La dimissió d'Acón es produeix poc després de la presentació del pla de reforma de l'Hospital General, on el sindicat UGT va manifestar les seves queixes per la falta de personal i de manteniment del centre.

L'hospital General.

La setmana passada, la gerent també va participar en la presentació del pla d'infraestructures sanitàries de les Balears. "No era normal que diguessin que es faria un centre de salut dins el Psiquiàtric perquè aquest centre i els seus pacients estan en un estat paupèrrim", comenta Moreno sobre la construcció del centre Bons Aires, a Palma.

El pàrquing i la cuina

Dues grans àrees han centrat les queixes dels treballadors de Son Espases. Des d'un principi, i abans de l'arribada de María Dolores Acón, la falta de places en el pàrquing i l'obligatorietat de pagar per poder-ne fer ús ha motivat queixes, protestes i recollides de signatures de treballadors i usuaris de l'hospital.

Tampoc durant la gerència d'Acón s'ha pogut solucionar aquest conflicte.

A mitjan estiu, els sindicats varen denunciar l'estat de la cuina de Son Espases i, a pesar d'assegurar que la gerent en tenia notícia, amb còpia d'una querella interposada mesos abans pel tema de residus i vint denúncies presentades, Acón va declarar a aquest diari que no n'havia tingut coneixement oficial fins aquell moment.

Desperfectes al Psiquiàtric.

Les darreres queixes sindicals varen posar el focus en la falta de manteniment dels hospitals General i Psiquiàtric, un estat que qualificaren de perillós per als treballadors i pacients.

Acón es mantindrà en el seu lloc fins que Salut nomeni la persona que es farà càrrec del sector Ponent.

stats