ATENCIÓ SANITÀRIA

El Govern inverteix 16 milions d'euros en la construcció i reforma de nous centres de salut

El projecte de Bons Aires, a l'Hospital Psiquiàtric, és el més ambiciós, amb 9,7 milions d'euros

El Govern invertirà 16 milions d'euros en la construcció i reforma de quatre centres de salut i tres unitats bàsiques. Aquesta és una primera fase d'un pla d'infraestructures sanitàries que s'anirà desenvolupant a mesura que els ajuntaments vagin cedint els solars i equipaments necessaris.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i el director general de l'IB-Salut, Juli Fuster, han presentat aquest dimecres el Pla d'infraestructures d'Atenció Primària, que preveu ampliacions o nova construcció de tretze centres de salut i deu unitats bàsiques.

El centre de Bons Aires

Una de les primeres actuacions previstes és la construcció del centre de salut Bons Aires, dins l'Hospital Psiquiàtric, i que substituirà el de l'Escorxador, i el centre del Camp Redó, que serà reformat.

El de l'Escorxador té una població de 30.269 targetes sanitàries com a centre de salut i de 132.895 targetes com a servei d'urgències d'atenció primària (SUAP 24 hores). El Servei de Salut paga 212.000 euros pel lloguer i en els darrers anys ha sofert avaries i desperfectes, per la qual cosa s'ha optat per cercar-ne una nova ubicació.

Per altra banda, el centre del Camp Redó necessita una reforma integral, després de més de 30 anys d'activitat. Atén 23.721 pacients, a més dels que depenen de les unitats bàsiques de salut (UBS) de Son Sardina i d'Establiments, que suposen 28.534 targetes sanitàries més.

Bons Aires té un pressupost de 9,7 milions d'euros i ja se n'està redactant el plec de prescripcions tècniques.

Can Misses

L'altre gran projecte és el nou centre de salut Can Misses, a Eivissa, amb 4,5 milions de pressupost. Ubicat al centre de salut de Vila, des del 2010, té assignades 22.728 targetes sanitàries i està lluny de la seva població, amb una mala connexió de transport públic, segons la informació facilitada pel Servei de Salut, que preveu traslladar-lo a l'hospital de Can Misses.

Amb aquesta inversió de 15,9 milions d'euros inicials, també es reformaran els centres de salut de Santa Ponça, a Calvià, i es Viver, a Eivissa, tots dos amb més de vint anys d'antiguitat. Es reformaran les unitats bàsiques de Cala Rajada (230.000 euros), Cala Millor (cost de les obres assumides per l'Ajuntament) i Petra (22.000 euros).

Altres projectes

El Pla d'infraestructures queda supeditat a la col·laboració de diferents ajuntaments per poder executar les ampliacions o reformes dels centres de salut de Nuredduna (Artà), amb 2,7 milions d'euros pressupostats; Pollença, amb un projecte de 3,7 milions d'euros; Trencadors (l'Arenal de Llucmajor), Dalt Sant Joan (Maó) i es Banyer (Alaior), i per a les unitats bàsiques de Bunyola, Calonge (Santanyí), amb 353.767 euros; Sant Llorenç del Cardassar (Son Servera), Consell, Montuïri, Sant Joan (797.711 euros) i Santa Margalida.

Finalment, els projectes que afectaran els centres de salut Migjorn (Llucmajor), sa Torre (Manacor), Son Ferriol (Palma) i la unitat bàsica de salut de Selva estan encara pendents de definir l'espai o bé del permís dels consistoris.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF