El parc fotovoltaic de Santa Cirga, a exposició pública

El nou projecte redueix de 90 a 57 hectàrees la seva extensió

El  polèmic projecte de parc fotovoltaic de Santa Cirga, a Manacor, ha sortit a exposició pública aquest dijous. Segons ha informat el Govern, en un comunicat, el termini per a la presentació d'al·legacions conclou el dia 31 de gener.

El projecte, que va generar una gran oposició, ha incorporat canvis després d'haver estat rebutjat en primera instància. Per exemple, es redueix el consum de territori a 57 hectàrees (inicialment n'eren 90) i s'inclouen 33 hectàrees d'arbres al voltant de les plaques per minimitzar-ne la visibilitat.

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat destaca que, amb les dimensions actuals, el projecte ocuparia un 0,22% de la superfície de Manacor i tindria la capacitat de subministrar el 44% de l'electricitat que consumeix anualment el municipi.

Per saber-ne més: L'energia solar topa amb el paisatge

Santa Cirga s'uneix a una sèrie de projectes en tramitació que  podrien multiplicar per 4,5 l'actual generació d'energia renovable en cas que siguin aprovats.

El consum de territori d'alguns d'aquests projectes està suscitant l'oposició de molts sectors que ho consideren excessiu i aposten, en canvi, pel foment de l'autoconsum i l'aprofitament de zones degradades, com ara els polígons industrials. Des del Govern, però, estimen que aquesta política no és suficient i consideren que cal complementar-la amb alguna instal·lació més grossa si es volen assolir avenços significatius en la lluita contra el canvi climàtic.

El Govern admet que alguns d'aquests projectes estan pendents de la posada en marxa de subhastes de retribució renovable per part del govern de l’Estat per garantir-ne la viabilitat econòmica, mentre que d’altres, per economia d’escala, “podrien ser viables” amb el règim existent. En qualsevol cas, el Govern assegura que ja ha sol·licitat una reunió amb el nou equip del Ministeri d’Energia per tractar, entre altres temes, una retribució justa per a les renovables a les Balears que també garanteixi la viabilitat de parcs més petits.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF