MEMÒRIA DEMOCRÀTICA
Balears 04/08/2017

La fossa comuna de Montuïri s’obrirà a final de setembre

Sant Ferran de Formentera i la 2a fase de Porreres, pròxims objectius

Ara Balears
2 min
La fossa comuna de Montuïri s’obrirà a final de setembre

PalmaLa fossa comuna de Montuïri serà la pròxima a obrir-se, i la intenció del Govern és que després s’escometi la segona fase de la de Porreres i l’obertura de la de Sant Ferran de Formentera, tal com està previst en el Pla d’actuació de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears.

Així ho va confirmar ahir el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana,

En el cas de Porreres, va recordar que la segona part de les exhumacions (la primera es va realitzar a final de l’any passat) és d’alta complexitat, ja que els cossos dels presumptes assassinats republicans a mans del franquisme es troben davall d’un bloc de nínxols. De tota manera, Santana va assegurar que les converses amb els propietaris -familiars de les persones enterrades- estan bastant avançades i que s’estan obtenint “resultats satisfactoris”.

Santana també va fer referència a un altre dels projectes de la seva la Direcció General: obrir un portal de memòria democràtica “abans que acabi la legislatura”, en el qual es puguin recollir tant fonts documentals com fonts orals, i que quedin a l’abast de tothom. “L’arxiu de fonts orals és imprescindible, però el temps ens va en contra”, afirmà.

El responsable de Participació i Memòria Democràtica va fer aquestes declaracions dies després que la Conselleria de Cultura, Transparència i Esports anunciàs que subvencionarà amb 34.358 euros dos projectes audiovisuals que recullen i documenten com es va viure la Guerra Civil i la repressió franquista a Mallorca: Ossos que xerren i Milicianes. Aquests ajuts encaixen també dins el Pla d’igualtat de gènere, ja que un dels seus objectius és donar visibilitat a l’aportació de les dones en la història i la societat i la seva lluita per aconseguir la democràcia i l’assoliment de drets socials. Els dos projectes, considera l’Executiu balear, són “únics pel seu valor de restitució i responsabilitat democràtica que ambdós representen”.

Els documentals estaven inacabats en espera d’aquesta aportació econòmica per part del Govern, amb el qual també s’ha acordat establir un “compromís divulgatiu” d’aquests treballs als centres educatius de les Illes. El documental Ossos que xerren. La fossa dels mariandos, que rebrà 16.358 euros, aborda l’exhumació de la fossa de la Guerra Civil al poble de Sant Joan (Mallorca), la primera que es va fer a les Balears. Durant el film, es documenta el procés de localització, excavació i exhumació, a més de la identificació de les víctimes. L’enregistrament es va dur a terme durant el procés d’exhumació i recull imatges i testimonis que hi estan relacionats. Milicianes, que rebrà un ajut de 18.000 euros, és el resultat de la investigació de l’assassinat, el 5 de setembre de 1936, de cinc milicianes que havien participat en el desembarcament republicà a la costa del Llevant de Mallorca. Fins ara, tres d’elles eren anònimes i ha estat gràcies a aquesta producció que se’ls retorna la identitat.

stats