Balears 11/11/2016

Foment redueix el descompte de resident per a viatges en grup i empreses

Les agències de viatges denuncien la mesura, que entra en vigor al 2017

Carmen Buades
2 min
Toni Abrines, president d'Aviba, durant la roda de premsa d'aquest divendres.

PalmaEls grups, les empreses que tanquin preus amb les aerolínies per als viatges dels seus treballadors i les persones que contractin viatges combinats pagaran més doblers pels seus bitllets a partir de dia 1 de gener. El Ministeri de Foment ha aprovat una resolució que modifica els criteris establerts per fixar el descompte de residents (que fins ara és del 50% per a tothom).

La mesura afectarà, per exemple, els viatges d'estudis, les federacions esportives, els bitllets de l'Imserso, els viatges contractats a través d'una agència i que inclouen, a més del trajecte, la reserva de l'hotel... Però no les persones que comprin bitllets individuals.

En qualsevol cas, els canvis són substancials: l'associació d'agències de viatges de les Balears (Aviba) ha denunciat aquest divendres que la modificació de la tarifa afecta aproximadament al 50% dels desplaçaments que es fan i critica que, a més, la resolució "s'aprovi en un entorn fosc", sense transparència.

Com funcionaran les tarifes?

Les companyies aèries donaran al Ministeri els preus dels seus bitllets per a cada trajecte (Maó-Sevilla, per exemple) i, a partir d'aquesta informació, Foment establirà una mitjana de cost màxim, el que es coneix com MPA (màxim preu autoritzat). El 50% del MPA serà, per tant, la quantitat màxima que es descomptarà als residents.

Així, si ara mateix un grup paga sempre el 50% del cost dels bitllets, a partir del gener hi haurà un límit del descompte. El MPA establert per a un trajecte entre Palma i Madrid és, per al 2017, de 71 euros: aquells passatgers que comprin un bitllet per aquesta quantitat o menys, tendran un descompte del 50% (35,5 euros); a partir dels 72 euros la quantitat que es retirarà del preu seguirà essent aquesta. Si un bitllet a Madrid des de Son Sant Joan costa 300 euros, actualment el resident paga 150 euros i amb la nova mesura en pagarà 264,5.

A les agències de viatges consideren que es tracta d'una mesura que va "en contra dels interessos i els drets de la ciutadania" de les Illes. Toni Abrines n'és el president i explica que la seva intenció "no és entrar en conflicte amb el Ministeri", però sí que volen fer un "front comú" amb el Govern. De fet, dilluns es reuneixen amb el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, per cercar solucions.

La "solució" que, segons Abrines, que adoptaran les agències de viatges serà fer les compres dels bitllets de grups com si fossin individuals, fet que no permetrà al Ministeri de Foment estalviar-se doblers. A més, les empreses deixaran de negociar paquets amb les companyies aèries perquè també els sortirà més rendible utilitzar fer les compres una per una: "és una mesura que no beneficia a ningú, ni molt menys als consumidors, i que arriba precisament quan es vol demanar que el descompte de resident passi del 50% al 75%. No té cap sentit".

stats