La policia s'endú dos expedients del Grup Cursach de la Conselleria de Turisme

L'expedient del Mega Park va tramitar-se en 10 o 12 dies, segons els investigadors, mentre que Carbonell i el Govern sostenen que ho van fer en més de dos mesos

L'endemà de la dimissió de Pilar Carbonell com a directora general de Turisme per la seva imputació en el cas Cursach, dos agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional han entrat aquest divendres dematí a la Conselleria de Turisme i se n'han enduit dos expedients d'aquest grup empresarial, tramitats possiblement per Carbonell. 

Segons un informe policial, els agents remarquen que el número dos del Grup Cursach, Tolo Sbert,  explica per telèfon a Tolo Cursach -ambdós actualment empresonats- "que ha entregat en persona a la Sra. Carbonell l'expedient [del Megapark, propietat de Cursach], li ha demanat de manera explícita que l'agiliti i obviï el termini habitual que ha d'esperar qualsevol empresa que presenta qualsevol projecte a la Conselleria de Turisme, que és d'aproximadament dos mesos, i l'aconsegueixi tramitar en un termini de temps que sembla exclusiu per a ells, de 10 a 12 dies".

La policia sosté que l'expedient del Mega Park s'hauria tramitat en 10-12 dies

No obstant això, l'endemà que es fes públic el contingut d'aquest informe, la defensa de Carbonell i fonts de la Conselleria de Turisme varen negar amb rotunditat que els tràmits s'haguessin accelerat, tal com els seus registres asseguren que documenten.

Ara, la policia vol determinar què hi ha de cert en la versió que sosté el Govern. Per aquest motiu, han recollit la llicència de les millores de l'aïllament tèrmic i acústic i la disminució de la contaminació lumínica del Mega Park i la documentació relativa al projecte per pujar de categoria -de 3 a 4 estrelles- i l'explotació conjunta de l'hotel BH Mallorca; ambdós establiments propietat del Grup Cursach.

El tracte de favor i la bona relació entre Carbonell i Sbert s'evidencien en les escoltes telefòniques que té el Jutjat d'Instrucció número 12 i que han fonamentat la versió de la policia. Arran de les escoltes i també d'aquest informe policial, el jutge Manuel Penalva i el fiscal d'Anticorrupció Miguel Ángel Subirán van decidir aquest dijous citar a declarar Carbonell en qualitat d'investigada. Minuts després, s'anunciava la seva dimissió com a directora general de Turisme d'una de les comunitats autònomes més turístiques de l'Estat.

Aquesta, però, no és la primera vegada que la policia es presenta a la Conselleria de Turisme per requerir informació. De fet, els agents s'hi han anat personant al llarg de tota aquesta setmana per endur-se'n documentació. Els expedients que han demanat avui s'afegeixen a la gran quantitat d'informació que hauran d'analitzar detingudament per concloure quins delictes s'han comès i qui en són els veritables autors, en el marc d'una causa laberíntica, que s'instrueix en paral·lel al cas dels contractes menors que investiga el jutge Enrique Morell i que també afecta aquesta conselleria.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF