Publicitat
Publicitat

PREVISIONS DE TRÀNSIT AERI

Un estiu amb 34 milions de seients d’avió

Si el 2013 fou un any rècord, les companyies calculen que el 2014 encara pot superar tots els registres

34 milions de seients. Aquesta és la impressionant xifra de seients que han posat a la venda per a aquest estiu les companyies aèries, segons figura en el registre de previsions operatives que ha comptat Aeroports Espanyols (AENA) a partir de la informació aportada pels operadors, que es veuen obligats a reservar els espais coneguts com a slots.

Així, les companyies han programat, tot i que evidentment és una previsió, operacions que sumen aquests 34 milions de seients entre els mesos d’abril a octubre, i en el conjunt dels tres aeroports de Balears (Palma, Maó i Eivissa).

Si es compleixen aquestes projeccions, l’estiu de 2014 tornarà a polvoritzar tots els rècords que ja va batre l’any passat pel que fa a arribada de passatgers. L’oferta per a l’actual temporada alta supera un 9% la de 2013 i les operacions programades creixen un 8% en els aeroports, segons la informació aportada ahir pel director de Son Sant Joan, José Antonio Álvarez.

Precisament l’aeroport de Palma és el que concentrarà la major part del trànsit, amb una previsió d’operacions de 23 milions de seients, un 6,4% per damunt de l’any passat, gràcies a una pujada del 9% de les places en vols estatals i del 6 % en els internacionals. D’aquestes previsions es desprèn que el mercat espanyol s’està recuperant una mica, després de diverses temporades en descens.

A Eivissa es preveu un increment de les places oferides de l’11,4%, fins als 7,2 milions de seients, mentre que a Menorca les companyies han programat operacions per a uns 3 milions de viatgers, un 11% més que el 2013.

Álvarez, que va presentar les dades juntament amb els directors dels aeroports de Menorca, Tomás Melgar, i Eivissa, Roberto Llamas, va afirmar que els tres aeroports sumen aquesta campanya 74 noves rutes i confia a superar el rècord de passatgers, malgrat que ha insistit que les dades disponibles avui podrien canviar en el transcurs de la temporada.

No obstant això, el director de l’aeroport palmesà va dir que és molt probable que en el conjunt de la temporada alta l’aeroport de Palma superi la marca de 19 milions de viatgers que va registrar l’any passat i que el 2014 també s’estableixi un registre històric anual.

Si l’estiu concentra rècords i èxits, està clar que l’hivern esdevé cada any un fracàs pel que fa a les tan anomenades polítiques de desestacionalització. Els dos primers mesos de l’any, Son Sant Joan baixà un 2,7% respecte del ja trist hivern de 2013. Segons el director de l’aeroport, això és degut a la baixada de les operacions de trànsit, perquè en realitat els que tenien destinació final a Palma pujaren un 1,1%.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF