Les enquestes marquen l’inici de la campanya electoral a les Pitiüses

Els resultats que pronostica el CIS deixarien fora Sofia Hernanz, la representant eivissenca del Partit Socialista

La campanya per les eleccions del 26 de juny ja era a punt de començar i els candidats d’Eivissa i Formentera no perdien ni un minut a intentar mobilitzar el seu electorat o, almenys, evitar que se'n vagi a un altre partit. Aquest dijous horabaixa representants de les forces més importants de l'illa es reunien a Vara de Rey per fer-se la foto de família que precediria la tradicional penjada de cartells, un acte que fou molt diferent per al principal partit d'Eivissa, el Partit Popular, que enguany com a novetat protagonitza una "penjada digital". És per això que aquest dijous els candidats, Josep Vicent Marí Bosó i Sant Marí, no portaven el tradicional cartell, sinó que lluïen una moderna tauleta amb l’eslògan "A favor", triat per Génova per aquesta campanya. Marí Bosó ha aprofitat l’acte per recordar al seu electorat que Ciutadans "defensa les polítiques del candidat Pedro Sánchez" i cerca el suport d'aquells "que volen que des de l’Estat es facin polítiques centrades".

De reüll el mirava la candidata Sofia Hernanz, qui, malgrat el sondeig del CIS que la deixaria fora del Congrés, diu que no té por "de quedar-ne fora". Admet que les enquestes no li són favorables, però diu que són una "foto fixa d’un moment molt concret" i que ara s'ha de treballar durant la campanya electoral per tal de millorar-les. Respecte del seu adversari, Units Podem MÉS, Hernanz diu directament que "Pablo Iglesias no vol un eivissenc al Congrés dels Diputats", sobretot pel fet que el primer pitiús, Artur Parrón, no aparegui fins al número cinc a les llistes de la formació morada. Pel que fa al seu partit, Hernanz ha assegurat en diverses ocasions que els socialistes "encarnen el canvi que vol la societat".

Per al·lusions, el candidat Artur Parrón ha recordat a Hernanz que "si ella surt ha de defensar els interessos de Formentera i de Menorca igual que els d’Eivissa" i considera que aquestes crítiques "no tenen fonament". Parrón s’ha mostrat molest amb alguns periodistes que li han comentat la seva posició demanant-se "per què no se li havia retret això quan a les passades eleccions va ocupar el primer lloc d’Esquerra Unida".

Malgrat això, es mostrava content per uns resultats, els que pronostica el CIS, que deixen "per primer cop l’oportunitat que l’esquerra alternativa aconsegueixi superar els socialistes". Diu que "com tota enquesta s’ha d'agafar amb pinces", però que no s’ha d’ignorar que "marca una tendència" que fa que el partit vulgui anar cap al quart diputat.

Per la seva banda, la candidata de Ciutadans, Irene Torres, s'ha mostrat satisfeta amb el resultat que li avança el CIS, que dóna al mallorquí Fernando Navarro un seient al Congrés dels Diputats. Tot i això, diu que "no s’han de fer il·lusions amb una enquesta" i que les valoracions "s’han de fer dia 27 amb els resultats a la mà". Els representants eivissencs d'Albert Rivera confien a mantenir els resultats dels passats comicis, en què van obtenir un representant.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF