DESIGUALTAT

Les dones dediquen quatre hores més a les tasques de la llar que els homes

Un informe de Gadeso retrata les condicions de desigualtat en conciliació laboral i familiar a Balears. Elles, amb menys temps lliure i amb més dificultats que ells

Quatre hores i cinquanta minuts. Aquest és el temps que les dones de Balears dediquen a les tasques de la llar el 2016. La xifra quadruplica el temps que hi dediquen els homes: una hora i cinc minuts. Les dades, les ofereix la Fundació Gadeso  en un informe que alerta de la dificultat afegida de les dones de poder conciliar temps i família.

De fet, les hores dirigides a la cura dels fills també és superior a la que hi dediquen els homes. Les mares, al dia, hi inverteixen gairebé tres hores, mentre que els homes només 45 minuts. Aquesta realitat també es trasllada al temps lliure: elles en tenen menys que ells. En concret, el 35% de dones assegura que gairebé no té temps lliure, cinc punts més que els homes. Només el 7% dedica el seu temps lliure a les amistats; els homes, un 17%.

L'informe se centra en les persones que treballen a casa durant l'estiu. La meitat de les dones afirma tenir dificultats per gaudir de la família i al voltant d'un 40% diu que és impossible o gairebé impossible. El 71% de les dones assegura que treballa a l'estiu per complementar el sou familiar i més de la meitat destaquen que han de fer front als compromisos econòmics adquirits. Els sectors principals són el del comerç, hoteleria i transports.

'Què podem fer amb els fills durant l'estiu?'. Aquest és un dels dubtes més repetits entre les famílies que fan feina durant les vacances escolars. Com més petits són els infants, la tendència és deixar-los a l'escoleta o amb família. A mesura que van creixent, se'ls apunta a més activitats organitzades o s'adapten el temps ells tots sols.

Les dades no són gaire positives i la intuïció dels entrevistats així ho demostra. De fet, un 92,7% de les dones creu que compatibilitzar la vida familiar amb la laboral és complicat o molt complicat, però només un 64,3% dels homes ho pensa.

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF