Balears 23/02/2016

Diego Torres dispara contra el cunyat i esquitxa Corinna i la Casa Reial

L’exsoci d’Urdangarin declara durant vuit hores davant Horrach en un interrogatori que ha viscut moments tensos

Jaume Vinyas
5 min
Diego Torres ha declarat durant vuit hores davant el fiscal, Pedro Horrach

PalmaTots els pronòstics s’han complert i vuit hores no han estat suficients perquè el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, finalitzàs l’interrogatori a Diego Torres, el suposat cervell de la trama Nóos. És possible, de fet, que no hagin arribat ni a la meitat. Durant la sessió d’avui amb prou feines s’han dedicat els darrers minuts al patrocini de l’equip ciclista Illes Balears i als dos fòrums que van costar més de dos milions d’euros als comptes públics de la Comunitat.

L’exsoci d’Urdangarin ha demostrat un coneixement molt precís dels milers de documents que integren el sumari. Aquesta habilitat, de vegades, ha entorpit el ritme de l’interrogatori i ha exasperat Horrach: “Porta tot el dia dient que no té ni idea de res i després dóna explicacions detallades de tot!” li ha retret avançada la sessió de tarda. “He tingut cinc anys per estudiar el sumari i contrastar tots els documents!”, ha replicat Torres. La presidenta del tribunal, Samantha Romero, l'ha instat a rebaixar el to en diverses ocasions. L'única intervenció de l’advocat de Torres, Manuel González Peeters, també ha incomodat la magistrada: “No li permetré ni una interrupció més”, li ha etzibat. El misser ha fet cas.

La defensa de Torres s’ha basat principalment a carregar la responsabilitat de les suposades irregularitats fiscals a un dels seus cunyats, l’exsecretari de Nóos, Miguel Tejeiro. Quan s’ha vist contra les cordes, Torres ha jugat la carta d’implicar a la Casa Reial. Horrach no ha volgut seguir-li el joc i ha obviat algunes de les revelacions més sucoses de l’acusat.

Horrach s'ha mostrat molt tens durant algunes fases de l'interrogatori

La irrupció fulgurant de Corinna

Torres ha confirmat el que ja havia declarat en anteriors ocasions: que els comptes de Nóos eren legals perquè eren supervisats i avalats, anualment, per Hisenda i, periòdicament, per un assessor jurídic de la casa del rei, José Manuel Romero. A més, ha implicat a la trama l’amiga íntima del rei Joan Carles, Corinna zu Wittgenstein. L’aristòcrata alemanya hauria recomanat a Nóos la creació d’una societat opaca a Londres per amagar els honoraris que havien de cobrar per un treball fet per a la Fundació Laureus, on feia feina Corinna. Torres ha afirmat que va rebre la proposta en un correu que anava dirigit, en còpia, al rei Joan Carles i la casa reial. La resposta de Nóos va ser que “ni de broma”, segons l’acusat.

Amb tot, qui n'ha sortit més malparat ha estat el cunyat de Torres, Miguel Tejeiro. L’exsecretari de Nóos ha estat assenyalat com el responsable de la gestió de les diverses empreses a nom de Torres a l’estranger. L’entramat s’hauria creat a proposta de Tejeiro arran dels nombrosos projectes internacionals que li van sorgir a l’Institut Nóos. “Jo firmava tots els papers que ell em presentava. Tenia tota la meva confiança en temes tributaris, legals i financers”, ha assegurat.

Quan Horrach ha mostrat diversos correus on el mateix Torres o la seva esposa, Ana Maria Tejeiro, ordenaven diverses transferències entre aquest caramull d’empreses, l’exsoci d’Urdangarin ha al·legat que sempre seguien ordres de Tejeiro qui “tenia poca tendència a escriure correus” i solia fer les indicacions verbalment o a través de notes. Quan li han demanat per una societat domiciliada a Belize, Torres ha esclatat i ha assegurat no tenir-ne “la menor idea”. Immediatament ha afegit: “em sorprèn que el senyor Tejeiro no estigui aquí explicant-se”. Miguel Tejeiro no està acusat per la Fiscalia, però sí que està citat com a testimoni al judici, situació que no li permet mentir per defensar-se.

També ha rebut l’altre cunyat de Torres, l’excomptable de Nóos. El penedit Marco Antonio Tejeiro va escenificar, la setmana passada, el pacte amb Horrach amb una declaració que es va allargar més de vuit hores. Torres ha assegurat que “el 95% del que va declarar és ciència-ficció”. En aquest sentit, ha desmentit l’existència d’“empleats fantasma” en les empreses vinculades a Nóos, relatada per Tejeiro.

Torres ha justificat, però, que molts d’ells fossin contractats de manera aleatòria per les distintes companyies que integraven el grup per “necessitats de la consultoria”. En aquest sentit, ha explicat que “les consultories necessiten subcontractar persones". Quan s’acaba el projecte, toca acomiadar aquella persona, però si una altra societat rep un projecte i esteim contents amb la persona, la contractam amb una altra empresa”. Amb tot, ha reconegut una contractació fictícia, la d’un germà d’una treballadora de la neteja. “Va ser un favor que ens va demanar ella i no la volíem perdre perquè valoràvem molt la seva feina”, ha dit.

Pagaments en B... de Barclays

Torres ha negat, en tot moment, haver pagat mai en negre. Un dels moments més hilarants de l’interrogatori ha estat quan Horrach li ha demanat per un post-it incautat al seu domicili on es llegia “pagar en B”. Torres ha assegurat que es referia a l’entitat bancària Barclays, on tenia domiciliada l’hipoteca. Horrach ha insistit i li ha mostrat un altre document referit a un suposat empleat de Nóos: “Seguretat Social, això en principi es paga en B”. “Sincerament, no entenc aquesta frase. No té cap sentit”, ha afirmat Torres.

Torres ha evitat mencionar Iñaki Urdangarin excepte quan Horrach l’ha collat a fer-ho. El menorquí ha descrit Nóos com una empresa on les decisions es prenien al consell depenent dels coneixements dels integrants del Consell de Direcció. Així, per exemple, la veu d’ Urdangarin tenia més pes en tot allò més vinculat a l’esport. Amb tot, ha reconegut que normalment no signava res “per discreció”. Quan Horrach li ha demanat més detalls sobre aquesta decisió, ha assegurat que es va produir “de manera natural” i que, a partir de 2006, ja era una imposició de Tejeiro.

Els Jocs Europeus de València

Bona part de la sessió ha estat dedicada al conveni per promocionar la candidatura de València com a seu d’uns hipotètics Jocs Europeus que mai es van arribar a produir. Torres ha assegurat que la idea va partir de l’empresari valencià Miguel Zorío i ha negat que el llavors president valencià, Francisco Camps, participàs en les reunions prèvies. Sí que es va implicar bastant, segons ha explicat, el llavors responsable de Relacions Institucionals, Esteban González Pons. Urdangarin va “col·laborar” en les converses tot i que oficialment ja s’havia desvinculat “formalment” de Nóos a petició de la Casa Reial, segons ha revelat.

Torres ha negat que les factures que es van remetre al govern valencià fossin falses, tal com va declarar l’excomptable Marco Antonio Tejeiro. Quan Horrach ha insistit sobre el tema, Torres ha afirmat que la reducció de pena proposada per Horrach potser és una bona motivació per mentir. Nóos va cobrar 382.000 euros pels estudis d’una candidatura que mai va cristal·litzar.

stats