Balears 28/06/2017

Detinguts quatre suposats membres de l'Estat Islàmic a Mallorca

La policia creu que formaven un grup de captació i radicalització que "multiplicava progressivament" els seus adeptes

Ara Balears
2 min
Un dels detinguts a Inca.

PalmaQuatre suposats membres de l'Estat Islàmic han estat detinguts, la matinada d'aquest dimecres, a Mallorca: dos a Inca, un a Ariany i un altre a Binissalem. Es tracta d'una gran operació policial coordinada a diverses ciutats del continent europeu i que ha deixat, en total, sis arrestats. Els altres dos arrestos s'han efectuat a Alemanya i al Regne Unit. En aquests dos països, s'estan realitzant encara escorcolls vinculats a l'operació, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

La cèl·lula desmantellada tenia ramificacions internacionals, segons el comunicat d'Interior. Elaborava i feia difusió de material audiovisual "molt radical" i organitzava, a més, reunions setmanals per convèncer altres persones que viatjassin a les zones de conflicte. Segons la nota, els detinguts justificaven i enaltien la jihad donant suport públicament a accions suïcides similars a les realitzades a Europa, "sota un compromís ferri al Daesh".

La investigació es va iniciar el 2015 quan es van detectar, en una pàgina web, una sèrie de vídeos que mostraven el procés d'adoctrinament, captació i viatge a Síria d'un jove musulmà resident a l'Estat. El promotor de la filmació fou identificat com un imam salafista, que ha estat detingut al Regne Unit i que, segons les primeres investigacions, en aquells dies havia viatjat a Mallorca, on hauria començat a dinamitzar un grup que tindria objectius jihadistes i que estaria format pels quatre detinguts aquesta matinada. Les funcions d'aquest grup serien captar, adoctrinar i radicalitzar joves per a l'Estat Islàmic, en cap cas es menciona que s'estiguessin planejant atemptats a l'illa.

Els investigadors constaten que el grup radicat a Mallorca havia anat "multiplicant progressivament el nombre d'adeptes", no només mitjançant l'activitat a les xarxes socials, sinó també mitjançant reunions setmanals clandestines.

L'operació ha estat desenvolupada conjuntament per la Policia Nacional i el Centre Nacional d'Intel·ligència espanyols, però també hi han participat la Policia Federal Alemanya i la Metropolitan Police de Londres, entre d'altres, amb el suport de les agències europees Europol, Eurojust i SIRENE. Un agent de l'Europol s'ha desplaçat a Mallorca per dirigir l'operatiu.

Es tracta de la segona operació a l'illa contra l'Estat Islàmic després de la detenció, l'abril del 2016, d'un suposat jihadista a Palma.

stats