ART
Balears 05/12/2017

Desestigmatitzar les malalties a través de l'art i el cinema

El festival Ficae [Nòmada] 2017 vol fer consciència social sobre la malaltia com a procés de vida a través del cinema

Ara Balears
2 min
Presentació del festival FICAE [Nòmada] 2017.

PalmaEl Festival internacional de curtmetratges i art sobre malalties (Ficae, segons les sigles en castellà) [Nòmada] torna a les Illes Balears del 5 al 15 de desembre amb el títol: 'La malaltia i les seves pèrdues: mirades cinematogràfiques'.

Ficae és una iniciativa de la Universitat Politècnica de València i de l'associació Vincles organitzada a les Balears per Docme Films i EPSAL, en col·laboració amb el Servei de Salut i la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut, el Col·legi Oficial d'Infermeria, i els museus Es Baluard i Fundació Pilar i Joan Miró.

El cinema és l'element vehicular per afavorir l'anàlisi a través de curtmetratges que es projectaran a l'Hospital Comarcal d'Inca, l'Hospital de Manacor, Son Llàtzer, l'Hospital Universitari Son Espases i la Universitat de les Illes Balears. Després de la projecció, es durà a terme un debat obert entre els professionals sanitaris, pacients i membres d'associacions de l'àmbit de la salut.

L'objectiu de Ficae és fomentar la sensibilització i consciència social sobre la malaltia com a procés de vida, per contribuir a la desestigmatització que moltes malalties continuen suportant, a més d'estimular la creació artística a través del llenguatge audiovisual i transmetre així coneixement sobre les malalties.

Durant les jornades en els hospitals, es crearan espais de debat i reflexió per abordar la temàtica de la malaltia i les seves pèrdues associades des de múltiples perspectives: la pèrdua de drets derivada de la malaltia; la pèrdua de la identitat i la biografia; la gran pèrdua, mort i cures pal·liatives, i una mesa sobre la possibilitat d'aprenentatge després de les pèrdues de la malaltia.

Programa

El Ficae [Nòmada] s'obre amb una projecció de videoart al museu Es Baluard el 5 de desembre a les 19 hores presentat per la psicòloga Sonia Justo, directora de Ficae [Nòmada] a les Illes Balears i d'EPSAL.

Els curtmetratges es projectaran a la sala d'actes de cada hospital i començaran el dilluns 11 de desembre a l'Hospital Comarcal d'Inca, on es debatrà sobre 'La malaltia i la resiliència: aprendre de les pèrdues'. El dimarts 12 de desembre a l'Hospital de Manacor, 'La pèrdua de la identitat i de la biografia'. El dimecres 13 a Son Llàtzer, 'La pèrdua de drets derivada de la malaltia'. El dijous 14 a l'Hospital Universitari Son Espases es debatrà sobre 'Afrontar la pèrdua', i el darrer dia del Ficae [Nòmada] hi haurà dues sessions: la primera a les 9.30 hores a la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears, amb 'Exposició i debat: la malaltia i les seves pèrdues', dirigida a la comunitat universitària i amb la presència d'Aina Calvo Sastre i Miquel Àngel Lladó Ribas, a més dels directors del Ficae, Pepe Miralles i Ricard Mamblona.

La segona sessió serà a les 18 hores a la Fundació Pilar i Joan Miró, on es donaran les conclusions de la jornada i es projectarà 'Amour' (2012), de M. Haneke.

Ficae [Nòmada] és una proposta derivada del festival inicial que té per objectiu dur a altres llocs i a altres públics els curtmetratges presentats en cada edició, amb la finalitat d'establir discussions a partir dels curtmetratges que ens ajudin a entendre els processos relacionats amb la vida i les malalties, vinculant centres d'art, associacions de pacients, agents sanitaris i cineastes.

stats