La demanda de lloguer turístic a les Illes augmentarà un 40% enguany, segons Aptur

Fevitur assegura que, si l'esborrany del Govern es tira endavant, acudirà a la via judicial

Dos turistes cerquen el pis on s'han d'allotjar. / PERE TORDERA

La demanda de lloguer vacacional a les Illes Balears creixerà un 40% durant el 2017, segons les dades que ha presentat aquest dijous l'Associació d'Apartaments Turístics de les Balears ( Aptur ) en el fòrum vacacional celebrat al Parc Bit de Palma. Concretament, a  Mallorca es preveu un augment del 40%, tot i que a Menorca aquesta modalitat preveu créixer fins a un 96%. 

Aptur  confia a dir que l'ocupació serà, com a mínim, del 80% i que un 80% dels usuaris serà d'origen estranger i el 20% restant, nacional. D'aquesta manera, la demanda internacional creixerà un 16% i la nacional, un 46%, en comparació amb l'any passat. Per nacionalitats, el mercat britànic augmentarà un 80% en el conjunt balear i arribarà a créixer fins a un 90% a Mallorca. Els alemanys s'incrementaran un 25% i els italians, un 150% a Menorca i un 70% a Eivissa

Tot i això, ara que la demanada sembla que està assegurada, el problema és l'oferta. "Després d'una temporada excepcional, les dades per a aquest 2017 són molt positives", ha assegurat el president de  Pimem , Jordi Mora, que ha criticat que l'esborrany de l'avantprojecte de modificació de la Llei de turisme pretengui "reduir a la meitat el nombre de places a contracor del petit empresari". "El que necessitam és un model equitatiu de distribució de la riquesa", hi ha afegit. 

En aquest sentit,  Pablo  Zubicaray , president de la Federació Espanyola d'Associacions de Pisos Turístics ( Fevitur ), s'ha mostrat més taxatiu. "Si es tira endavant, optarem per la judicialització perquè l'esborrany infringeix la directiva europea", ha declarat als mitjans de comunicació després de reunir-se amb la directora general de Turisme, Pilar Carbonell Zubicaray  ha taxat el text de "discriminatori" perquè es tracta d'una "prohibició encoberta" d'un tipus d'allotjament a l'alça. "Entre altres coses,  no és presentable  que es limiti el lloguer turístic als edificis de més de deu anys. Mallorca ha de poder cobrir la demanda", ha dit. A més, ha assegurat que "matar mosques a escopetades no és la manera de solucionar la massificació". "La proposta del Govern no resol el problema", ha repetit. 

"El perfil del turista de lloguer vacacional és interessant per a les Balears. És un turista integrat en la destinació i que millora l'economia local", ha assegurat, per la seva part,  Alfredo  Fernández, director de màrqueting de Logitravel . La companyia, que implementarà aquesta modalitat en tots els seus canals, ha posat el focus en la "comercialització d'experiències". 

Els ponents del  fòrum han coincidit a justificar el creixement exponencial de la demanda de lloguer vacacional, sobretot, per les noves tecnologies i les noves formes de consum vacacional. Tots volen ara un trosset de pastís.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF