Balears 29/11/2017

El Consell blindarà Palma contra les grans superfícies comercials

El nou pla d'equipaments comercials limitarà els centres amb més de 20.000 m2 d'extensió

Carmen Buades
2 min
Vista aèreia de l'obra de FAN Mallorca Shopping

PalmaEl nou Pla d'Equipaments Comercials de Mallorca (PECMa) vol protegir Palma de la construcció de noves grans superfícies que augmentin encara més la "sobrecàrrega" que pateix la ciutat per "l'acumulació de funcions" que assumeix. Per això, es limitarà la construcció de centres de més de 20.000 m2 de superfície comercial "avaluant amb especial atenció" les externalitats que poden provocar pel que fa a l'ocupació, per exemple, de carreteres.

En quedaria fora, per tant, el FAN Mallorca Shopping, amb 72.000 m2 de superfície bruta llogable, que, de fet, va generar greus problemes de mobilitat durant les primeres setmanes d'obertura i que apareix també a la Llei de comerç, obligant els promotors a presentar un informe als ajuntaments i consells sobre l'impacte que generaran en els serveis públics i les infraestructures.

El PECMa posaria més obstacles a la construcció de centres com el de Portopí, amb una superfície bruta llogable de gairebé 60.000 m2 i també el de les Fontanelles, que en preveia 70.000 i que es trobaria amb altres entrebancs, com el fet de voler situar-se al costat d'una zona de valor ambiental reconegut. Segons la regulació en què està treballant el Consell de Mallorca, es farà un control específic per als centres que es vulguin instal·lar a prop d'espais protegits i serà necessari un informe favorable d'impacte i integració paisatgística. A més, per als establiments de més de 2.500 m2 s'exigirà una auditoria energètica.

Més enllà de Palma, s'entendrà com a centre generador de mobilitat tot aquell centre amb una extensió superior als 5.000 m2 i se'ls requerirà un pla especial d'implantació d'equipaments comercials. També s'impulsaran Inca i Manacor com a grans pols d'atracció comercial, una eina que des del Consell es vol utilitzar per descongestionar Palma i que ja es preveu al nou Pla Territorial de Mallorca presentat fa unes setmanes.

Les zones turístiques

El nou PECMa inclourà també mesures pel que fa a les àrees comercials de les zones turístiques perquè "l'estacionalitat provoca un entorn descuidat de percepció negativa i menor servei als residents". Així, es demanarà als propietaris d'establiments comercials que durant la temporada baixa estiguin tancats certa "integració en l'entorn" i s'implantaran criteris de neteja i de cura de les zones privades.

La presentació del pla arribarà uns mesos després que el Tribunal Superior de Justícia tombàs parcialment la moratòria de grans superfícies que el Consell va aprovar el març del 2016, que havia de caducar el mateix mes del 2018.

stats