PARLAMENT
Balears 10/11/2015

Armengol retreu al PP “l'ofegament” de Madrid i a Podem, que faci “campanya”

Els populars diuen que els pressuposts són una altra “mentida” de la presidenta i els socis acusen el PSOE de fomentar els aturats de més de 45 anys

Q. Torres
2 min
La presidenta Armengol, camí cap al Parlament / ISAAC BUJ

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha responsabilitzat el PP de “l'ofegament” econòmic que pateix la Comunitat a causa de les polítiques de Madrid i per l'elevat endeutament de la Comunitat. I ha defensat que, malgrat les “dificultats que vostès ens creen, hem fet els millors pressuposts per a les Illes Balears”. En el ple del Parlament d'aquest dimarts, Armengol no només ha criticat els populars, sinó també Podem perquè faci campanya electoral amb els aturats de més de 45 anys.

La socialista ha acusat el PP de deixar-los la Comunitat amb un deute de 8.995 milions i d'“ofegar econòmicament” les Balears amb la imposició d'un límit de dèficit del 0,3% del PIB i amb la negativa a pagar el “deute” en inversions pendents. I ha dit als populars de les Illes que no s'havien queixat d'aquesta situació. Però, “dins de les dificultats que ens creen –ha indicat en referència al PP–, hem fet els millors pressuposts”.

La presidenta, que també ha parlat de “càstig” en referència a les polítiques dels populars, els ha tirat en cara a més que haguessin apujat tots els imposts i ha insistit que l'increment d'impost previst per l'actual Govern només afectarà una reduïda part de la població, que són els que més tenen. En lloc de parlar de l'ecotaxa, ha apuntat que es demana la “col·laboració solidària als turistes”.

“Aquests no són uns pressuposts ni de reactivació econòmica ni de rescat ciutadà, són una altra mentida”, li ha dit la portaveu popular, Marga Prohens, que li ha retret sobretot que “l'ofegament” el provocarà l'increment d'imposts que incorporen. La diputada ha considerat que els comptes públics plantejats són “paper mullat” i ha defensat que allò que cal en realitat és “més seguretat, manco imposts i major garantia de serveis públics” perquè, segons ella, sempre que governa l'esquerra “l'Estat del benestar entra en fallida”.

En un debat anterior, la presidenta ha criticat al secretari general de Podem, Alberto Jarabo, que faci “campanya electoral” amb els aturats de més de 45 anys. Jarabo ha retret al PSOE que hagués contribuït “molt” a consolidar un sistema econòmic que considera “improductius” els majors de 45 anys i havia demanat a Armengol que modificàs els “patrons de comportament” del seu partit. I Armengol l'ha advertit que ella no faria campanya amb aquesta qüestió i li ha recordat que ha estat el PP qui ha propiciat aquesta situació i, en canvi, és l'actual Govern qui ha aprovat un pla de xoc dotat amb cinc milions d'euros per afavorir la contractació d'aturats de llarga durada majors de 45 anys o qui ha creat la renda social bàsica dotada amb 20 milions.

stats