Balears 06/06/2017

Armengol descarta la via judicial pels incompliments de les inversions estatutàries

La presidenta assenyala que “Catalunya ja ho va fer i va perdre. La realitat és la que és”

Jaume Vinyas
2 min
La presidenta, Francina Armengol, aquest dimarts, al Parlament.

PalmaEl Govern no es planteja demandar l'executiu de Mariano Rajoy per l'incompliment en matèria d'inversions que fixa l'Estatut, tal com li ha reclamat aquest dimarts MÉS per Menorca. Així ho ha assenyalat la presidenta, Francina Armengol, qui ha argumentat que "Catalunya ja ho va fer i va perdre". "Nosaltres, jurídicament, ho estudiam tot però la realitat és la que és", ha afegit.

El portaveu parlamentari dels ecosobiranistes menorquins, Nel Martí, ha instat l'Executiu a emprendre la via judicial pel reiterat incompliment de la disposició transitòria novena de l'Estatut, que indica que, mentre no s'aprovàs un nou REB, que es preveia per al 2014, la inversió de l'Estat s'ha d'atendre a la inversió mitjana per càpita.

Martí ha explicat que, basant-se en aquesta disposició, l'Estat hauria d'haver invertit, des de 2007, 2.800 milions d'euros en compensació per la insularitat. D'aquests, ha afegit, només se'n van conveniar 859, 359 dels quals, finalment, es varen pagar. "Hem deixat de rebre més de 2.000 milions d'euros. De cada 100 euros que ha invertit l'Estat a les autonomies, Balears se n'ha endut 0,76, menys d'un 1%", ha lamentat el diputat menorquí.

El diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí, escoltant les explicacions d'Armengol.

Armengol ha confirmat les xifres i ha denunciat que bona part dels doblers s'han perdut per l'actitud poc reivindicativa del Govern de José Ramón Bauzá. La presidenta ha apuntat que l'Executiu espera una resposta imminent a tres litigis que manté oberts amb l'Estat: un recurs de cassació al Tribunal Suprem sobre un reintegrament de 7 milions d'euros que l'Estat reclama pel Centre de reinterpretació de S'Enclusa, a Ferreries, i dos més a l'Audiència Nacional sobre els convenis de la reforma de Platja de Palma de 2008 i 2009.

La presidenta ha reclamat que totes les forces facin pinya amb el nou REB. En aquest sentit, ha explicat que la setmana passada va exigir a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaria, un calendari de negociacions conjuntes amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Pel que fa a la iniciativa legislativa del Parlament, ha confiat que es pugui començar a tramitar a final de juny.

stats