Balears 05/07/2017

Armengol, Barceló i Noguera hauran de comparèixer davant el Senat pels contractes menors a Garau

Serà a petició del grup popular i davant la comissió que investiga el finançament de partits

Ara Balears
2 min
EN UNA CRUÏLLA 
 Francina Armengol i el vicepresident, Biel Barceló, en imatge d’arxiu.

PalmaEl vicepresident del Govern, Biel Barceló; el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal; el batle de Palma, Antoni Noguera, i l’exconsellera de Transparència, Cultura i Esports Ruth Mateu hauran de comparèixer davant la comissió d’investigació del Senat pel finançament dels partits pels contractes menors que les administracions gestionades per MÉS signaren amb l’excap de campanya de la formació Jaume Garau, qui també ha estat citat. També haurà de passar per la comissió la presidenta del Govern, Francina Armengol, com a màxima responsable de l’Executiu.

El que crida l’atenció és que els membres de MÉS han estat citats dins el bloc de polítics de Podem. I és que per aquesta comissió desfilaran càrrecs públics i orgànics vinculats a organitzacions polítiques de tot l’arc parlamentari. Per part del PSOE, per exemple, han estat citats el secretari general, Pedro Sánchez; l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i exministres socialistes com José Bono.

De Podem, hi haurà de comparèixer Pablo Iglesias, entre d'altres, i Albert Rivera, de Ciutadans, i responsables polítics del PNB, ERC, Convergència Democràtica de Catalunya i Compromís també hi hauran de donar explicacions.

Totes les notícies sobre els contractes menors i la crisi de govern

Hi haurà dos tipus de compareixences: de caràcter monogràfic, citant un compareixent per a una sessió, i de caràcter agrupat, citant diversos compareixents en una mateixa sessió i per a un mateix assumpte. Cal tenir en compte que, tot i que els polítics estan obligats a presentar-s'hi, no hi estan a contestar.

El PP demana "transparència"

Els populars han justificat la comissió de la cambra alta per “l'evidència i la presumpció de possibles pràctiques il·legals o activitats que entrarien dins el concepte de corrupció política. Es fa necessària una anàlisi detallada de les diferents formes de finançament que utilitzen els partits polítics a fi d'evitar que es produeixin llacunes legals que puguin emparar la coexistència de fórmules manifestament antagòniques amb els principis constitucionals i els condicionaments legals (corrupció) amb el finançament”.

La senadora Cati Soler ha explicat aquest dimecres que, "si s'ha de ser objectiu i transparent i parlar de finançament de tots els partits, no podem oblidar que el cas dels contractes de MÉS és investigat per la Fiscalia perquè hi ha indicis que apunten a una actuació il·legal". Ha recordat, a més, que el seu partit té una comissió en què només se'ls investiga a ells.

Les sessions començaran el 13 de juliol i encara no estan fixades les compareixences dels polítics de les Illes.

stats