INFRAESTRUCTURES ALS LLIMBS

Un diagnòstic incert per al Verge del Toro

L’antic hospital de Menorca, deteriorat i estructuralment en perill, continua 8 anys després sense conèixer el seu futur
ANTIC HOSPITAL Inaugurat el 1960, l’immoble és focus de controvèrsia política des de temps pretèrits. / SERGE CASES

El Verge del Toro, a Maó, és l’exemple més evident d’edifici públic en desús. La construcció de l’hospital Mateu Orfila l’any 2007 va significar l’inici d’un deteriorament que complica la viabilitat futura de l’immoble. Inaugurat el 1960, l’antic hospital és focus de controvèrsia política des de temps pretèrits. L’equip de govern de l’Ajuntament de Maó va paralitzar la reversió d’aquest edifici a la Seguretat Social, que va ser aprovat per l’anterior equip del Partit Popular. Tot i que la voluntat inicial dels gestors actuals era adequar l’edifici com a centre sociosanitari, hi ha factors que dificulten aquest fi. Un d’ells és l’econòmic.

Esforços que no es fan

L’elevat cost que suposaria tirar endavant el projecte implica una sèrie d’esforços que no s’han fet fins al dia d’avui. Després de vuit anys tancat, el Verge del Toro ha estat víctima de la deixadesa administrativa i no ha rebut cap actuació en tasques de manteniment. A més a més, els informes tècnics encarregats per l’Ajuntament de Maó avalen la teoria de la demolició.

De tota manera, aquest enderrocament, en un principi, només seria parcial, perquè encara que les patologies que presenta l’edifici són greus, n’hi ha una part que podria ser reformada. Però un cop es confirmi el futur de l’immoble, caldrà saber què es fa amb els terrenys on està ubicat.

El futur avança lentament

L’Associació de Veïns Tanques del Carme també s’ha reunit amb l’alcaldessa de Maó, Conxa Juanola, i admet que la resposta per part de la màxima responsable municipal no és prou esperançadora, ja que Juanola hauria reconegut que el futur del Verge del Toro avança més lentament del que estava previst. El que es descarta des de l’Ajuntament és l’explotació privada. És a dir, els ciutadans del municipi gaudiran d’aquest espai en la decisió que finalment s’adopti.

L’aspecte econòmic és el principal maldecap. El Verge del Toro és fruit d’una reversió a l’Estat iniciada pel Govern balear del Partit Popular i frenada amb càrregues fiscals que arribarien a 200.000 euros en concepte de l’Impost de Béns i Immobles pendents d’abonar. El fet que encara no s’hagi configurat un govern de l’Estat tampoc ajuda a resoldre una qüestió que posa en relleu les dificultats burocràtiques i l’oblit de les institucions.

Un hospital ‘encantat’

Una de les històries que acompanya l’antic hospital menorquí, el Verge del Toro, va ser recollida pel televisiu programa Cuarto milenio. Un informe signat per sis agents de la Guàrdia Civil recull un episodi descrit com a paranormal. Els fets van succeir l’octubre de 2007, quan un membre de l’empresa de seguretat privada va alertar la Guàrdia Civil d’uns sorolls procedents de la cinquena planta. Llits moguts, llums que s’encenen i s’apaguen, armaris oberts i la presència d’una dona sorprenen els agents. A dia d’avui encara no s’hi ha trobat una explicació. Es dóna la circumstància que aquesta cinquena planta era la destinada als malalts psiquiàtrics.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF