Units Podem MÉS evoca “el somriure de la Mediterrània” amb un xou a l’americana

La confluència omple el parc de la Riera en el míting més massiu de la campanya

Més de 4.000 persones, segons Podem, s'han congregat al parc de la Riera de Palma en el míting central de campanya d’ Units Podem MÉS. La confluència ha organitzat un acte d’ambient molt festiu ple de figures de la “nova esquerra”. La batlessa de Barcelona, Ada Colau, la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, i els dos líders estatals de Podem, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, encapçalaren un cartell on els candidats a Balears han exercit de "teloners".

Els parlaments han començat amb una hora de retard respecte del que s'havia anunciat, però els ànims del públic no han decaigut. La música de la mítica sèrie "El Equipo A" ha acompanyat els candidats quan han aparegut a l'escenari desencadenant la primera gran ovació de la nit. El primer a intervenir ha estat el candidat d’Esquerra Unida a Balears, Artur Parrón. "Hi ha més gent aquí que a Formentera", ha dit en iniciar el seu parlament. Parrón ha remarcat la necessitat de " recuperar els drets" perduts durant la darrera legislatura i ha carregat, a parts iguals, contra PP i PSOE. També ha carregat contra la Unió Europea i el projecte de Tractat Comercial entre la UE i EUA (TTIP).

A continuació, ha estat el torn de Toni Verger, candidat de MÉS per Mallorca. "Realment és molt emocionant ser aquí dalt. Veig emoció i somriure. I veig una cosa molt clara: Units podem més", ha dit. Verger ha destacat que "les enquestes confirmen que som majoria". "Derrotarem el PP de Rajoy, de Jaume Matas, de José Ramón Bauzá, de Rita Barberá, els derrotarem".

El número tres de la llista ha afegit que la seva voluntat no és únicament vèncer el PP, sinó fer noves polítiques: “No ens resignem a una societat amb uns pocs rics i una majoria de pobres”. “Volem recuperar el dret a decidir. És una qüestió de dignitat”, ha assenyalat, i ha subratllat que Units Podem MÉS respecta la sobirania dels pobles. “Exigirem i aprovarem un finançament just. No volem privilegis, sinó justícia. I tindrem un nou finançament perquè Pablo serà president”, ha assegurat. Un nou REB i millor connectivitat aèria han estat la resta de promeses de Verger.

Finalment, ha desfermat una forta ovació quan s’ha posicionat contra les prospeccions a la Mediterrània i ha acabat el seu discurs animant la gent a votar "per derrotar el PP en aquesta terra nostra".

Constants referències a Balears

Tot i tractar-se d'un míting d'escala estatal, els participants no han aturat de mencionar personatges o fets recents de la política balear. Una de les més ovacionades ha estat la candidata per Madrid, Irene Montero, qui ha recordat  la mort, aquesta setmana, d'un treballador "en un hotel d' Abel Matutes", a Eivissa. "Senyor Matutes, ser un patriota és defensar els drets laborals", ha reblat enmig d'una gran ovació.

El número u d'Units Podem Més, Juan Pedro Yllanes, ha mencionat la corrupció en l'era Matas recordant que a pocs metres d'on es celebrava el míting hi ha el castell infantil pel qual l'exregidor de Cort, Javier Rodrigo de Santos, ("un bon amic meu", ha dit, irònic) va pagar un milió d'euros. "En aquesta comunitat, hi ha hagut "pasta" per gastar en castells i velòdroms però no per a garantir els serveis bàsics", ha denunciat. 

Yllanes ha estat l'encarregat de presentar a l'orador més esperat, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias.  En la seva intervenció, tampoc no han faltat les referències a Balears i cap als seus "socis", aquesta campanya, a l'arxipèlag. "Moltes gràcies als companys de MÉS i, especialment, a David Abril, amb qui tenim una cervesa pendent".

Oltra i Errejón, els més ovacionats

Un dels parlaments més distesos ha estat el de la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, qui s'ha posat al públic a la butxaca amb les seves proclames contra els anteriors Governs del PP. "Què no la vam liar al País Valencià i a les illes el 24 de maig? Aquí també s'ha notat un canvi però és que nosaltres portàvem 20 anys!. I molta gent pensava que no anàvem a poder. I nosaltres vam dir: que no s’ha de poder? I poguérem. Férem fora als Camps, Cotino, Barberá, al partit que ens havia furtat i la dignitat perquè ja feia vergonya dir que eres valencià", ha exclamat desfermant la bogeria del personal. "No és el mateix tenir a Jaume Matas de president que a Biel Barceló de vicepresident", ha afegit posteriorment.

Molt aplaudit, també, ha estat el cap de campanya de Podem, Íñigo Errejón, qui ha fet la meitat del seu discurs en català. "El Mediterrani ha estat el model de país que ha volgut construir el PP, basat en el "pelotazo" i el maltractament a la llengua i a la cultura. El Mediterrani ha estat el model del seu fracàs", ha assegurat. Errejón ha lloat la lluita dels docents contra la imposició del TIL, la legislatura passada, i la defensa de la plurinacionalitat "com he fet aquí derogant l'odiosa Llei de Símbols i defensant l' escola en català". També ha elogiat la implantació de l'ecotaxa: "Primer la gent i la natura". Finalment, ha acabat dient que "el PP no es mereix el vot de cap ciutadà de les illes després de tot el que li han fet a la llengua i al territori".

La batlessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat l'encarregada de tancar el míting amb un discurs que ha apel·lat a la necessitat d'un canvi i de perdre la por.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF