Rajoy inicia la precampanya a Palma sense referències a Balears

El president regional del PP Miquel Vidal promet millors resultats que el 20-D tot i les "discrepàncies"

El PP ha donat el sus a la precampanya amb un acte a Palma de marcat contingut electoralista. Els populars han agrupat tots els portaveus parlamentaris en una trobada anomenada Jornades sobre males pràctiques de governs extremistes i bones pràctiques de governs populars. La mecànica era senzilla: els representants dels partits en autonomies on el PP és ara a l'oposició denunciaven les polítiques que s'hi estan aplicant, amb un especial èmfasi en la crítica a Podem. La representant navarresa ha arribat a dir que la formació dels cercles "és el mateix que Bildu". En canvi, les autonomies governades pels populars han desgranat la seva acció de govern enmig d'aplaudiments.

La  convulsa situació interna que viu el PP balear ha estat abordada molt lleument. El president regional de la formació, Miquel Vidal, ha promès millorar els resultats del 20-D tot i les "discrepàncies" internes. Fins i tot, s'ha permès una broma celebrant que "després de la tempesta, arriba la calma", en referència a la presència de Mariano Rajoy a l'acte.

El president en funcions del govern espanyol ha tancat les jornades amb una sola referència als amfitrions. El PP balear "és, ha estat i continuarà sent un gran partit", ha dit, destacant que  ha guanyat totes les eleccions que s'han fet a l'Arxipèlag d'ençà del retorn de la democràcia. La resta del discurs ha estat en clau estatal. Atacs al PSOE per negar-se a negociar una "gran coalició", elogi de la política econòmica aplicada els darrers quatre anys i una reivindicació de l'experiència acumulada. "Al Govern, no s'hi ve a aprendre. S'hi arriba après", ha afirmat.

Rajoy no ha esmentat explícitament ningú, si bé ha carregat contra els governs que "culpen de tot a un concepte jurídic indeterminat anomenat Madrid", que "no paguen als proveïdors" i "amb una obsessió terrible per derogar tot allò que ha fet el PP". En acabar el discurs, ha volgut condemnar expressament la visita del líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, al Parlament de Catalunya, que va tenir lloc aquest dimecres. El president espanyol en funcions ha carregat contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Ha ferit els sentiments de les víctimes i de milions i milions de persones. No ha estat al lloc que li corresponia". Un cop acabat l'acte, s'ha fotografiat amb els candidats balears i ha abandonat el recinte acompanyat per Vidal.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF