PALMA

Policies locals coaccionats per la trama corrupta hagueren de fugir de l’illa

La jutgessa retreu als caps i als polítics que els “obligassin al silenci” mentre premiaven els denunciats

Agents de la Policia Local de Palma que foren coaccionats per la trama corrupta hagueren d’anar-se’n de l’illa perquè no podien suportar les pressions a què foren sotmesos. En altres casos, alguns d’aquests policies van ser obligats a canviar de destinació dins el cos perquè se’ls obriren mesures cautelars, sense cap expedient sancionador que les avalàs, o foren ells mateixos els que decidiren abandonar el Grup d’Actuació Preventiva (GAP), la unitat sobre la qual se centren les investigacions.

La jutgessa instructora del cas, Carmen González, retreu als “alts càrrecs policials i superiors polítics” que la seva resposta a les denúncies d’aquests agents coaccionats fos “obligar al silenci”, mentre que al mateix temps “emparaven els individus sospitosament corruptes” i els premiaven amb ascensos i millores en els seus llocs de feina, fins i tot fent-los membres de tribunals d’oposicions al cos.

Dos dels agents detinguts aquesta setmana guanyaren les oposicions d’ascens presumptament manipulades, en què es filtraren les respostes de les proves, fet que originà la investigació el setembre de 2013, amb la imputació, entre d’altres, de l’exintendent en cap Antoni Vera i de l’exdirector general de Seguretat Ciutadana i actual dirigent del PP de Palma, Enrique Calvo.

En la interlocutòria per la qual va decretar mesures cautelars sobre els agents detinguts aquesta setmana, la jutgessa reitera aquesta actitud de la cúpula de la Policia Local de Palma i els seus superiors polítics, amb la qual haurien volgut silenciar les denúncies dels agents coaccionats per la trama, mentre que aquells que “havien actuat durant anys fora de la llei serien també obsequiats pels qui precisament haurien d’haver posat fi a aquesta situació”. La titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma assenyala que aquests indicis se sostenen en les actuacions aportades per la Fiscalia i en informes tant de la Guàrdia Civil com de la Policia Nacional.

Castigats per denunciar

Entre aquests indicis, no tan sols hi ha que la cúpula policial intentàs silenciar les denúncies, sinó que quan alguns dels agents les arribaven a posar de manifest, eren castigats. Sobre això, la jutgessa estipula les mesures cautelars per canviar de destinació, traient-los del GAP, a policies locals que “gosaren rebel·lar-se internament exposant fets que o estimaven contraris a dret o consideraven irregulars”. Entre els exemples d’aquests casos hi ha els que denunciaren que es donava especial protecció a locals que no tenien seguretat privada tot i el seu altíssim aforament o els privilegis que gaudien determinats companys.

Per contra, alguns dels policies que han estat detinguts aquesta setmana per la presumpta implicació en la trama no tan sols mantingueren els llocs de feina en el GAP malgrat les denúncies contra ells, sinó que foren premiats amb els ascensos i promocions abans esmentats.

Sobre això, la jutgessa posa especial èmfasi en el cas de l’agent al qual es donaren facilitats per quedar fix sense tenir prou titulació i sobre qui està documentat que dins la Policia Local es coneixia que tenia interessos i negocis irregulars a la Platja de Palma. La investigació administrativa es limità a una entrevista informal, s’exposa en la interlocutòria judicial, després de la qual es va arxivar el seu expedient.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF