Podem reclama apujar els impostos i el PSIB alerta que no accepta condicions

Els socialistes avancen que el sostre de despesa podria augmentar arran de "noves informacions" que arriben del Ministeri d'Hisenda

La negociació pels pressupostos s'inicia amb punts de vista divergents entre els socis del Pacte. Si divendres, després del Consell de Govern, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, va defensar insistentment que "en el dia d'avui" no es preveia augmentar els impostos, aquest dilluns Podem ha reclamat el contrari. "Hi ha contradiccions entre la intenció del Govern de no augmentar els impostos i la de millorar els pressupostos en àrees socials", ha dit la portaveu parlamentària, Laura Camargo.

La formació dels cercles proposa un augment de l'ecotaxa "per posar fre a la bombolla turística"; la creació de nous impostos ecològics "per finançar una ocupació verda" i "apujar els impostos als més privilegiats". En aquest sentit, ha afegit, "hi ha una contradicció en el fet de tenir ràtios elevades i no apujar tributs, després, als grans hotelers que apareixen als papers de Panamà".

Camargo ha conclòs, finalment, que "si no hi ha aquest augment es veu complicat que es puguin complir les exigències que Podem posarà damunt la taula".

El sostre de despesa podria augmentar

Podem s'ha mostrat escèptic davant l'augment del 10% en el sostre de despesa aprovat divendres al Consell de Govern, ja que el considera insuficient. En aquest sentit, però, podria haver-hi novetats. El portaveu adjunt parlamentari del PSIB, Vicenç Thomás, ha explicat que divendres mateix el Ministeri d'Hisenda va enviar "noves dades" a la Conselleria que podrien fer reconsiderar el sostre de dèficit aprovat. Aquesta nova informació seria el motiu pel qual s'ha suspès la reunió, prevista per a aquest dimarts, amb els grups parlamentaris per parlar dels pressupostos.

Thomás ha celebrat que Podem hagi decidit entrar a dissenyar els comptes públics de 2017, però ha censurat que la formació parlàs de quatre eixos fonamentals en la roda de premsa que va oferir divendres. "Posar condicions no és la millor posició", ha assenyalat, tot matisant que Cladera en cap cas s'oposa a un augment dels ingressos per la via impositiva sinó que va discrepar sobre els tributs a través dels quals s'hauria de produir aquest augment.

El PP, a la contra

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha assenyalat, per la seva banda, que la formació només donarà suport als pressupostos si inclouen una rebaixa dels impostos i un compromís per reduir el deute públic. Prohens ha assegurat que augmentar la pressió fiscal seria “una aberració”, tenint en compte que el Govern ja ha realitzat el major increment fiscal que ha tingut la Comunitat.

“Tenim clares les línies vermelles”, ha conclòs Prohens. “El Govern haurà d'elegir entre el suport de Podem i apujar impostos o bé fer un exercici de responsabilitat davant els ciutadans".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF