Balears 24/05/2016

El Parlament es fa seves les reivindicacions de les cambreres de pisos

Aprovada gairebé per unanimitat una PNL de Podem que insta a millorar les condicions laborals del col·lectiu

Jaume Vinyas
3 min
La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, envoltada d'una quinzena de cambreres de pis.

PalmaSón el pal de paller de la indústria turística, les que donen sentit a tot el negoci, les que deixen l'habitació neta abans que arribi el client. I també són les que pateixen les pitjors condicions laborals, generalment acompanyades de sous ingrats amb l'esforç que fan. Són les cambreres de pisos i avui han estat reines per un dia al Parlament. Una vintena d'elles han assistit a la sessió que ha aprovat, amb el suport de tots els partits polítics, una Proposició No de Llei (PNL) que insta el Govern a millorar les seves condicions.

"Us convid que quan aneu a un hotel, us fixeu en el que berenen les cambreres de pisos. Veureu que totes prenen cafè i pastilles". Així ha resumit Adriana Maggi les dures condicions que han de suportar. És una de les treballadores que han assistit a presenciar el debat i, conjuntament, amb les companyes, han denunciat que se'ls imposa una càrrega de feina insuportable amb la dificultat del que elles anomenen "el factor sorpresa". Les treballadores estan obligades a fer un nombre estipulat d'habitacions durant la jornada laboral. Aquesta previsió no inclou en quin estat es troben les habitacions ni a quina hora marxen els clients. Això les obliga, generalment,i a renunciar a la mitja hora de descans que els garanteix la llei. Per tant, el seu horari laboral no el marca el rellotge, sinó els objectius. El pitjor de tot, diuen, és que es veuen obligades "a estar tot el dia corrent", segons ha denunciat Shirley Siles, empleada d'un establiment de cinc estrelles.

Siles i la seva companya Adilia Oliveira han explicat que no hi ha diferències remarcables entre treballar en un hotel de més categoria o menys. "Nosaltres feim menys habitacions, però són més grans i el nivell d'exigència és molt més alt", asseguren. La precarietat, afirmen, ha anat a pitjor d'ençà de la crisi perquè moltes treballadores, especialment les més joves, no s'atreveixen a alçar la veu per por a perdre la feina. A més, darrerament els hotels estan optant per externalitzar els serveis i això ha fet empitjorar, encara més, les condicions de feina. "Ni les baixes es cobreixen", ha denunciat Maggi.

Debat i votació

La PNL ha estat aprovada amb el suport de tots els grups parlamentaris si bé alguns, com El Pi, PP o Ciutadans no han donat suport al punt que insta el Govern estatal a derogar la reforma laboral. La iniciativa l'ha presentada Podem i s'han acceptat la majoria de les esmenes presentades. Una d'elles, de MÉS per Menorca, estipula que serà l'Institut Balear de Salut Laboral l'encarregat de fer un estudi d'ergonomia que estableixi la càrrega màxima de feina que pot assumir cada treballadora.

La PNL també insta el Govern a reclamar un major nombre d'inspectors laborals per garantir el respecte als drets laborals de les cambreres de pis. També s'insta el Govern de l'Estat a "canviar les condicions de jubilació anticipada per a aquelles treballadores que no puguin exercir el seu treball a causa de les malalties derivades d'una excessiva càrrega laboral durant anys". Aquest punt no ha tingut el suport d'El Pi ni del PP. Ambdues formacions defensen que, en aquests casos, s'apliqui el règim de discapacitat i minusvalidesa.

La diputada de Gent x Formentera, Sílvia Tur, ha donat les gràcies a Podem per dur aquest tema al Parlament i ha lamentat que la Cambra hagi passat "tantes hores parlant de promoció turística, competitivitat turística però no hem parlat del capital humà". En aquest sentit, ha deixat anar que "potser un altre dia haurem de parlar d’altres col·lectius del sector hoteler com els cambrers o els cuiners".

stats