UN OFICI QUE S’OBRE CAMÍ

Mohammed i Taieb treballen la pedra “gairebé com al Marroc”

Tots dos treballen tant en noves parets de pedra com en reformes o esbaldrecs

Mohammed Rachdi i Taieb Rachdi fa 17 anys que arribaren a Mallorca, són veïns de Montuïri i han treballat la pedra en sec d’antany. Reconeixen que al Marroc la tècnica de la pedra és molt similar a la de Mallorca, “amb el martell i les mans” [somriuen], encara que les pedres a la seva regió -Mohammed és de Taustad i Taieb, de Nador- són diferents, “molt més flonges, cosa que fa que no vagi tan bé per treballar-la”, assenyala Mohamed, de seixanta anys i que ja havia fet feina al Marroc en algunes marjades. “Venia après, cosa que va fer que aviat trobàs feina de marger a Mallorca”, diu.

Els dos cosins fan feina plegats, Taieb, de 41 anys, n’ha après de Mohammed. “A Mallorca hi ha més facilitats de maquinària per treballar la pedra, llevat de les èpoques de forta calor, en què no hi ha cap recer per fer front a l’alta temperatura; i si a sobre coincideix amb el ramadà, molt pitjor”, assenyala.

Esbaldrecs

Tots dos treballen tant en noves parets de pedra com en reformes o esbaldrecs. “Tant ens és, el més important és l’estratègia de la col·locació de la pedra, que ha d’estar de costat, mai dreta, perquè no caigui en dos dies”, diu Mohammed. Taieb i Mohammed també han treballat la pedra a Eivissa: “Hi anam sovint i no hi veim diferència a l’hora de fer els marges; la paret seca eivissenca és molt similar a la mallorquina”, diuen. Pel que fa als tipus de pedra, asseguren que a Mallorca n’hi ha uns quants, “depèn d’on la compris. La que més ens agrada és la de Santanyí, és la millor” -diuen satisfets-, “perquè és molt fàcil de tallar i a la vista és la que millor queda de totes”. Altres tipologies “són les vermelles; també n’hi ha de negres, que són més males de treballar, perquè és més dura, com per exemple la que hi ha per la zona d’Andratx”.

Tots dos estan contractats per l’empresa PPB i fan tasques de jardineria i pedra, “el que faci falta”, riuen, i reconeixen que “ara hi ha més feina que abans en aquest sector i que moltes vegades cerquen gent per fer paret seca”.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF