MÉS no acceptarà que el PSIB es quedi amb la presidència del Parlament

Els ecosobiranistes adverteixen que no és moment d'"obrir un meló" que pot afectar l'estabilitat del Pacte

Desacord entre els tres partits del Pacte sobre qui ha de ser i, sobretot, a quin partit ha de pertànyer el nou president o presidenta del Parlament si es confirma el més que probable relleu de Xelo Huertas. El PSIB  ha tornat a posar sobre la taula que el candidat s'ha de consensuar, tot i que els Acords pel Canvi estipulen que la cadira és per a Podem i la formació dels cercles ja ha anunciat que vol mantenir el càrrec. El substitut "se sentirà amb molt més suport si és fruit d'un acord pres en el si de la comissió de seguiment del Pacte que si és imposat per un consell ciutadà per part d'un partit concret", ha indicat el portaveu parlamentari, Andreu Alcover.

El diputat de MÉS, Antoni Reus, ha demanat, en canvi, "que no s'obri un meló" que pugui posar en perill els "equilibris" dins del Pacte. El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, s'ha limitat a explicar que ha comunicat als socis la decisió, presa dijous passat, del Consell Ciutadà Autonòmic i ha pronosticat que no hi haurà cap problema amb els socialistes per pactar el probable relleu de Huertas. Jarabo ha confiat, una vegada més, que la decisió final sobre Huertas es prengui abans de final d'any.

Tres partits, tres candidats

La postura del PSIB ha sorprès els seus socis, que no entenen que es plantegi, a hores d'ara, un torcebraç per la presidència de la Cambra. Des de MÉS consideren que els socialistes s'equivoquen i asseguren que han deixat ben clar que no permetran que els socialistes acaparin els dos càrrecs més importants de les Illes. "Entre nosaltres i Podem tenim més diputats que ells", adverteixen els ecosobiranistes. "Si ells no volen que sigui de Podem, nosaltres no volem que sigui del PSIB", hi afegeixen.

Amb tot, entre les files ecosobiranistes no es descarta que tot sigui un gest de cara a la galeria per justificar que han lluitat pel càrrec davant el seu candidat,  l'actual vicepresident primer, Vicenç Thomàs. Precisament, la coportaveu de MÉS, Bel Busquets, ja va vetar, de manera indirecta Thomàs, el passat dia 7, quan va exigir que la presidència anàs a parar a una dona. Jarabo va acceptar la petició i, per tant, la diputada eivissenca Marta Maicas és, ara mateix, la gran favorita per rellevar Huertas. MÉS guarda a la recambra l'opció de l'actual secretària primera de la Cambra, Joana Aina Campomar, si finalment no hi ha entesa entre el PSIB i Podem.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF