El PSIB es queda sol en el torcebraç per la presidència del Parlament

MÉS es resigna a donar suport a Balti Picornell, de Podem, "si no queda més remei"

Després de tretze dies sense presidència al Parlament, el diputat de Podem, Balti Picornell és més a prop de convertir-se en la segona autoritat de les illes, tot i les reticències dels socis del Pacte. Així es desprèn, almanco, de les declaracions dels partits que subscriuen els Acords pel Canvi, aquest dilluns.

MÉS donarà suport al candidat de Podem, "si no queda més remei", segons ha afirmat la coportaveu parlamentària, Bel Busquets. "M ai hem dit que no votaríem Balti Picornell, si hem de preservar els Acords pel Canvi ho haurem de fer", ha afegit. Amb tot, Busquets ha volgut deixar clar que idealment la candidata hauria de ser una dona per mantenir la paritat a la Mesa del Parlament.

El PSIB, en canvi, manté les seves reticències tot i que assegura que en el plenari de dia 14 ja hi haurà acord. El portaveu parlamentari, Andreu Alcover,  ha volgut llevar importància a la qüestió assegurant que "l'assumpte de la presidència al Parlament no farà caure un govern".

Podem, optimista

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, confia plenament que, durant les pròximes hores, "hi haurà acord" i ha assegurat que convocaran una reunió amb la resta de partits per a aquest dilluns horabaixa, i "esperem que aquest dimecres ja hagi sortit un candidat". Segons Laura Camargo, portaveu parlamentària de Podem, "ja és hora de deixar de parlar sobre aquesta qüestió per tornar de nou a fer política".

Jarabo, així mateix, ha dit que la candidata dels populars "no té cap possibilitat" i, per altra banda, amb vista a la nova presidència, ha expressat que "ara ens cal aprendre de les errades", al·ludint al fet que, si bé "Huertas era política professional, no ha anat bé", ja que "venia de representar políticament el PSIB i per aquest motiu va aprendre una sèrie de comportaments que no són compatibles amb allò que volem representar", ha assegurat. 

El Partit Popular reclama "rapidesa"

El PP, per la seva banda, vol tirar pel dret i intentarà presentar, aquest dimarts, candidatura pròpia. La formació sol·licitarà a l'inici del ple un canvi d'ordre del dia per demanar que el primer punt de debat sigui la votació i elecció del nou president de la Cambra, segons ha explicat la portaveu parlamentària, Marga Prohens, qui ha afegit que "tenim dones molt preparades que aportaran estabilitat al Parlament". 

Prohens també ha volgut mostrar la seva irritació cap a l'actitud de Vicenç Thomàs, president en funcions del Parlament, a qui ha acusat de "segrestar" la institució i de tenir una actitud "absolutista i totalitària".

La iniciativa dels populars no té gairebé opcions de prosperar atès que els partits del Pacte no li donaran suport. Des de MÉS, Bel Busquets ha lamentat que el PP s'estigui aprofitant de la situació d'interinitat que pateix el Parlament.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF