Jarabo adverteix al PSIB i MÉS que, si no accepten Balti Picornell, trencaran el Pacte

Els socis de Podem pressionen Laura Camargo perquè accepti ser el relleu de Xelo Huertas

Podem ja ha posat oficialment un nom sobre la taula per substituir Xelo Huertas, però el serial de la presidència del Parlament encara no té una resolució fàcil. Es tracta de Balti Picornell, un dels noms que sonaven fort a les travesses. El secretari general de Podem no només ha anunciat la candidatura de Picornell, sinó que ha confirmat les reticències dels seus socis ("objeccions variades", segons ha dit) al nomenament. "Creim que no l'accepten perquè és fuster", ha lamentat Jarabo, qui ha arribat a dir que, si no s'accepta el seu candidat, el PSIB i MÉS trencaran el Pacte.

Fonts del PSIB han negat, a l'ARA Balears, que el motiu del rebuig a Picornell sigui el seu ofici. "Creiem que en la situació actual, necessitem un perfil amb més experiència i capacitat de lideratge", han assegurat des de la formació tot afegint que el mateix Jarabo o la portaveu parlamentària, Laura Camargo, sí que complirien amb aquest perfil.

Jarabo ha defensat la tasca feta per Picornell com a president de la Comissió de Medi Ambient i ha destacat que "és un dels diputats que han tingut millor evolució". Finalment, ha llençat un altre 'dard' contra el PSIB i MÉS: "Es reclamen a Podem garanties d'excel·lència que no es demanen a altres nomenaments". El líder de Podem ha admès que Picornell "se separa del tipus de figures que hi ha hagut fins ara" a la presidència de la Cambra. Amb tot, també ha recordat que "darrerament, moltes d'aquestes figures han marxat malament", en una referència que anava més enllà de Huertas.

Jarabo ho té tan clar que, fins i tot, durant la Junta de Portaveus ha suggerit que es plantejava donar suport al PP, que intentava imposar la inclusió en l'ordre del dia del proper ple de l'elecció del nou president de la Cambra. És un gest que pretendria pressionar el PSIB i MÉS i que no ha agradat gens als socis del Pacte. Aquests aposten per Camargo, la qual el portaveu de MÉS, David Abril, ha definit com "l'única solució de consens, ara per ara". Tot i les reiterades negatives de Camargo a ocupar el lloc, Abril ha insistit que, "en política, també s'han de fer sacrificis i assumir responsabilitats".

El portaveu parlamentari socialista, Andreu Alcover, ha negat, per la seva banda, que la proposta de Camargo pretengui silenciar una de les veus més crítiques contra algunes de les polítiques del Pacte al Parlament. "Molts parlamentaris llegeixen les seves preguntes. Si no les fa ella, les pot fer una altra", ha dit.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF