PARLAMENT

MÉS i el PP topen per la reforma del Dret Civil

La ponent popular és, a la vegada, secretària de la comissió assessora que ha redactat l’avantprojecte

El projecte de llei pel qual es modifica la compilació del Dret Civil Balear s’embulla. Els grups parlamentaris de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca demanaran la revocació de la diputada del PP Antònia Perelló, a qui la formació conservadora ha nomenat com a ponent. El motiu és que, a la vegada, Perelló és la secretària de la comissió assessora de Dret Civil balear, organisme que ha redactat l’avantprojecte. Els serveis jurídics del Parlament, però, ja han advertit els ecosobiranistes que, legalment, no s’hi pot fer res perquè quan es va crear aquesta comissió, l’any 1998, ningú no va pensar a redactar un règim d’incompatibilitats per als seus membres.

La comissió assessora de Dret Civil balear va ser creada el 1998 i té, entre altres funcions, l’assessorament al Govern en matèria de dret civil propi i l’elaboració d’avantprojectes de llei, segons el seu criteri. El març de 2014, l’expresident Bauzá en va cessar els membres, designats per l’anterior Pacte de Progrés, i en va nomenar de nous, entre els quals Perelló com a secretària, per a un període de quatre anys. Perelló exercia, a la vegada, com a directora general de l’Advocacia, però a la comissió fou nominada a títol personal. Per tant, ha pogut mantenir-hi el càrrec.

La diputada Margalida Capellà considera que “no és ètic ni estètic” que Perelló defensi ara el posicionament del PP sobre un text que ella mateixa ha redactat com a membre del consell assessor. Una tasca, a més, per la qual ha cobrat. Els ecosobiranistes han pogut saber que, només el darrer any, els membres de la comissió assessora han cobrat 4.680 euros per assistir a les reunions. Destaquen, a més, que, l’últim any s’han reunit 13 vegades quan en els darrers quatre s’havien reunit en 15 ocasions. Cada membre cobra uns 360 euros per reunió, segons les dades del Parlament.

Assessora i assessorada

Capellà vol deixar clar que, en cap cas, posen en dubte la vàlua professional de Perelló per exercir com a secretària de la comissió assessora. En tot cas, insisteix, questiona que “actuï com a assessora i com a assessorada i, a més, hagi cobrat per l’assessorament”. “Hauria d’haver dimitit per voluntat pròpia o, almanco, no haver acceptat defensar el projecte de llei al Parlament”, afegeix.

En aquest sentit, els ecosobiranistes van publicar una nota en què es demanen “si defensarà la posició del Partit Popular o la posició de la comissió assessora”, tot destacant que el PP només ha fet una esmena al projecte de llei, circumstància que consideren “molt significativa”. En canvi, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca lamenten “la manca d’informació i assessorament que han tingut els grups parlamentaris amb un projecte que afecta parts molt sensibles del nostre Dret Civil”.

A títol personal, Capellà lamenta que ja va advertir personalment el grup parlamentari de la situació anòmala que representaria la designació de Perelló. Fins ara, afirma, l’encarregat de dur el tema al grup parlamentari era el diputat per Eivissa Miguel Jerez.

MÉS esperarà a dilluns per veure si es produeix alguna reacció per part del PP. En cas contrari, presentaran un escrit de revocació davant la Mesa del Parlament.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF