URBANISME

L'expropiació del bloc VIII de Corea, més a prop

La junta de govern de Cort n'aprovarà aquest dimecres el projecte i en els propers mesos s'iniciarà el desplaçament dels propietaris i llogaters

La junta de govern de l' Ajuntament de Palma aprovarà aquest dimecres el projecte d'expropiació del bloc VIII de Corea, al barri del Camp Redó, que afecta un total de 32 habitatges. Així ho ha anunciat en roda de premsa el regidor de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, José Hila, qui ha assegurat que l'esbucament de l'edifici s'iniciarà previsiblement a principis del 2018.

Hila ha explicat que el pressupost d'expropiació és de 629.000 euros, dels quals 488.000 procedeixen d'una partida de la Llei de capitalitat, i la resta, del pressupost propi de l'àrea d'Urbanisme. Del total de 32 habitatges, n'hi ha 12 de titularitat pública i 20 de titularitat privada, i en aquests moments hi ha 19 habitatges ocupats, amb una mitjana de 2,5 persones per habitatge. Una vegada aprovat el projecte d'expropiació, aquest dimecres, l'Ajuntament iniciarà el pagament de l'expropiació i el desplaçament de propietaris i llogaters.

Des que el desembre de 2016 el ple va aprovar la tramitació de l'expropiació del bloc VIII, l'Ajuntament ha tingut diverses compareixences amb les famílies afectades per conèixer-ne la situació familiar, econòmica i laboral, a més de les seves preferències d'habitatge. “La gran majoria volen quedar al barri amb el lloguer social que ofereix l'Ajuntament”, ha explicat el director general d'Habitatge, Francisco Cifuentes.

L'esbucament d'aquest edifici forma part d'un pla d'acció de Cort per “ millorar un barri que té grans necessitats”, ha assegurat Hila. En aquest sentit, el regidor de Model de Ciutat ha recordat que el Camp Redó “és una aposta ferma de l'equip de govern des del primer dia” i s'ha compromès a cercar fórmules per donar una “solució definitiva” al solar municipal que va quedar després de l'esbucament del bloc 13. Així mateix, Hila ha assegurat que tant l'esbucament d'aquest bloc com el del VIII responen a l'objectiu del Consistori d'esponjar el barri i facilitar el pas de persones.

D'altra banda, el regidor ha explicat que ja s'han rehabilitat 12 habitatges, que es varen recepcionar el mes passat, i dels quals n'hi ha una part reservada per a les persones del bloc VIII, i que ara s'iniciarà una segona fase amb la rehabilitació de set habitatges més que es troba en procés de licitació.

Ajudes a la rehabilitació

Hila també ha dit que s'ha obert una línia de subvencions per a la rehabilitació d'edificis dotada amb 300.000 euros. “Estam parlant de rehabilitació de façanes, qüestions de seguretat constructiva o elements comuns com baixants d'aigua o cobertes”. El director general d'Habitatge ha apuntat que s'han rebut 17 propostes de comunitats de propietaris per valor de 191.000 euros per obres relacionades, bàsicament, amb baixants d'aigua, comptadors, fissures de la façana o impermeabilització de cobertes.

El regidor ha atribuït la baixa petició d'ajudes a la falta de comunitats de propietaris a la zona. En aquest sentit, ha explicat que des del Patronat, amb l'ajuda de Serveis Socials, estan treballant per aconseguir que es posin en marxa comunitats de propietaris en blocs on no n'hi ha. “Sense comunitat és difícil funcionar com a bloc, accedir a subvencions i mantenir els espais comuns”, hi ha afegit.

Més mesures

Finament, Hila ha assegurat que en el futur es duran a terme més mesures per millorar la situació del barri, entre les quals hi ha la d' adquirir més habitatges. Des de l'Ajuntament també tenen previst treballar amb l' Ibavi per tal d'arribar a un acord perquè Cort pugui gestionar els pisos de la seva propietat. “D'aquesta manera simplificaríem la relació amb els veïns, perquè l'únic interlocutor seria l'Ajuntament”, ha destacat Hila.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF