CONTRA EL MASCLISME
Balears 22/11/2016

L'STEI impulsa la campanya 'Espais lliures de masclisme'

L'objectiu és establir el compromís de vetlar per garantir els drets i llibertats de les dones en els seus llocs de treball

Martí Gelabert
2 min
L'STEI impulsa la campanya 'Espais lliures de masclisme'

PalmaA la feina, al carrer, al bar, a casa. A tots els llocs s'ha d'establir un "compromís per garantir els drets i llibertats" de les dones treballadores. És l'objectiu que l'STEI Intersindical s'ha fixat amb una campanya 'Espais lliures de masclisme', que està desenvolupant l'Organización de mujeres de la Confederació intersindical arreu de l'Estat. La secretària de la dona de l'STEI, Sandra Serra, l'ha presentat aquest dimarts i ha apuntat que cerca "el compromís de denunciar el tracte desigual i vexatori".

De la mateixa manera, el secretari general de l'organització, Miquel Gelabert, ha destacat que l'STEI és un "sindicat feminista i compromès" i ha recalcat que no n'hi ha prou de fer "celebracions exactes" per reclamar la igualtat de drets, sinó que "és una tasca diària" i que "s'han de despertar i crear consciències i compromisos diaris".

De moment, una desena d'entitats ja s'hi han adherit. En el portal web de l'STEI es pot trobar tota la informació. Es pretén que el màxim d'empreses privades i públiques es declarin espais lliures de masclisme. De fet, s'ha instat les administracions a vincular-s'hi. Amb els centres adherits, es crearà una xarxa d'espais lliures de masclisme.

Més d'una denúncia per violència de gènera cada hora

La intenció és que els treballadors que ho consensuïn en assemblea o claustre hi declarin els seus centres de treball. Serra ha explicat que, un cop feta aquesta declaració, se signa un manifest i s'estableix aquest compromís, que vetla per les llibertats de les dones. L'objectiu és sensibilitzar, cercar estratègies de convivència i resolució pacífica de conflictes i eliminar la "xacra" que suposa el masclisme.

De fet, Serra ha explicat que un 18,3% de les dones de l'Estat assegura haver patit assetjament al seu centre de treball, i que un 62% d'aquestes intenta evitar l'assetjador, amb conseqüències associades com ara baixes per depressió i abandonament del lloc de feina. Només un 3% ho denuncia. Aquest factor està provocat, sobretot, per la manca de confiança que la denúncia prosperi, per la por a perdre el lloc de treball i l'efecte de l'opinió social de les conductes.

Escletxa salarial, sostre de vida i conciliació

La diferència de sous a l'Estat entre homes i dones és del 14,9%, molt més gran per a ells. A Europa, la mitjana se situa en un 16,7%. El país que presenta una diferència més baixa és Romania, amb un 4,5%. A més, representa que les dones treballen 58 dies gratis. Això suposaria que, a partir de dia 2 de novembre, deixarien de cobrar, mentre que els homes continuarien tenint sou fins a finals d'any. Pel que fa a l'accés a llocs d'alta responsabilitat, només un 4% de les direccions generals d'empreses europees estan encapçalades per dones.

Pel que fa a la conciliació laboral amb la vida familiar, Serra denuncia que encara es mantenen "rols sexistes" i que l'home es va incorporant "parcialment" a les tasques familiars, fet que encara no és suficient. Per aquest motiu ha reclamat "polítiques adequades" per revertir aquest tipus de situacions.

Un altre factor en què ha volgut incidir Serra ha estat el dels micromasclismes, que ha descrit com una "violència quotidiana que passa desapercebuda" i com el "brou de cultiu" d'altres violències més greus.

stats